Ajatus vuoden mittaisesta pestistä, jonka siivellä pääsisi katsomaan näytelmiä, nauttimaan leivoskahvit ja kurkistamaan esiripun taakse oli liian houkutteleva, että olisin jättänyt väliin. Parasta oli kokea hyvä teos ja päästä kertomaan siitä muille. Aiemmin en ollut kirjoittanut blogeja, tuskin edes lukenut, en painanut peukun kuvaa mihinkään suuntaan taikka kommentoinut mitään netissä nähtyä. Siinä se kuitenkin luonnistui kuin muukin kirjoittaminen. Tärkeintä oli poimia kaikki olennainen näytelmästä ja innostaa sillä ihmisiä ennakkoluulottomasti katsomaan ja pohtimaan näitä teoksia. Koko maailma ehti myös kertaalleen sulkeutua pestin aikana, mutta lopulta uusi, ohjeistettu ja turvallinen teatteri aukaisi ovensa.

Kotikriitikon etuja nauttimassa Rakkaani, Conan Barbaari ennakkonäytöksessä 🙂

Kaikki vuoteen sisältyneet teokset eivät olleet mieleeni. Joskaan niitä ei oltu räätälöity vartavasten kenellekään. Joten se siitä loanheitosta.

On helpompaa määritellä huono kuin hyvä kritiikki. Netti tarjoaa mielipiteille lukemattomia väyliä tulla kuulluksi ja nähdyksi, joten väistämättäkin siellä esiintyy ”rattiraivon” kaltaisia sivuoireita. Toisinaan kritiikin ja vihapuheen raja on kuin veteen piirretty viiva. Yksi syy voi olla pakottava tarve vastata samalla mitalla. Tälläinen tiuskiminen ei jätä tilaa oikealle eikä väärälle, vaan siinä kilpaillaan, kuka pääsee sanomaan viimeisen sanan.

Näytelmät, kuten Rakkaani, Conan Barbaari, onnistui herättämään sympatiat päähahmoa kohtaan, mutta jätti lohduttoman fiiliksen lopetuksellaan. Tälläinen ”synkistely” toimii kun tekijät haluavat varmasti jättää yleisönsä pohtimaan näkemäänsä. Toisin sanoen, vaikka itse olisin kaivannut jotain toiveikkaampaa, on jotenkin asiatonta moittia teosta siitä, että se juuri onnistui tavoitteessaan. Pitää kyetä astumaan itsensä ulkopuolelle ja arvioimaan teosta puolueettomasti sen määräämillä ehdoilla.

Kriitikkoa saatetaan toisinaan moittia ”Mene ja tee itse parempi!” vaikka kriitikko ei ole taiteilija, eikä taiteellinen luominen ole hänen toimiaan. Nykyään kritiikeistä ja kriitikoista puhutaan oikeastaan vain silloin, kun kritiikki on kielteistä. Myönteiselle kritiikille hymähtelevät hiljakseen niin taidepiirit kuin taiteilijat.

Korona iski yllättäen kesken kotikriitikko – pestiä, ja lähes koko planeetta sulkeutui hetkellisesti. Kuulin paljon kiukuttelua, miten moinen rokottaa kulttuurialan töitä. ”Ketä kiinnostaa?” oli ensimmäinen reaktioni, koska sama koskee kaikkia aloja, joten mitä tehdä, jos sattumoisin työskentelet näyttämöllä tai freelancerina kameran takana? Kulttuurialalla on jo tarpeeksi huono maine, kun rahat ja resurssit eivät kuulemma ikinä riitä, eikä tekijöitä arvosteta kotimaassaan, ja blaa, blaa, blaa. Mitäs jos kaivaisit ne vanhat työhaalarit naftaliinista ja koittaisit keksiä jotain muuta tekemistä näiden vaikeiden aikojen yli? Aikaisemmin lama ja muut vitsaukset ovat myös rokottaneet työmarkkinoita, mutta nekin ollaan selätetty.

Kun karanteeni oli lusittu, lippuja myytiin näytöksiin vain puolen salillisen verran. Turvamaskeja oli saatavilla, käsidesiä löytyi joka kulman takaa, ei venaamista pitkissä jonoissa ja väliaikana leivoskahvit tarjoiltiin pöytävarauksella turvavälit huomioon ottaen. Henkilökunta ohjasi väkeä asiallisesti. Toinen Tuntematon sai ensi-iltansa netin välityksellä johtuen poikkeusoloista ja vasta myöhemmin näyttämöllä. Klassikot Don Juan ja Cabaret olivat vuoden parasta satoa. Yhteenvetona ohjemistosta voidaan todeta, että Arto Valkamalla ja Mikko Koukilla on ainakin kaupallinen touchi hallussaan. Yleisössä viihtyy jokaikäistä sakkia, eivätkä he ole sinne sattumalta eksyneet.

Cabaretin ennakkonäytöksessä 🙂

Kiitos ja kumarrus. Signing off. Take care.

Kuvat : Niko Kostet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s