Näillä näkymin viimeinen teatterivierailuni kotikriitikon ominaisuudessa osui vierailunäytökseen, joita Turun kaupunginteatterissa on tällä syyskaudella ollut useampiakin. Nyt vuorossa oli Juurihoito, joka on Miika Nousiaisen samannimisestä romaanista tehty teatterisovitus. Esitys nähtiin Turussa vain kahdesti, joten valitettavasti teille lukijoille ei enää tarjoudu tilaisuutta nauttia tästä monia eri teemoja sisältäneestä näytelmästä. Turussa nähdyn sovituksen takaa löytyy parivaljakko Jarmo Mäkinen ja Ismo Kotro, jotka myös näyttelivät kahdestaan kaikki esityksen roolit. 

Näytelmän tarina seuraa kirjasta tuttua kuviota, jossa yllättäen toisensa löytäneet veljekset alkavat jäljittää yhteistä, lapsena jo pieninä hylännyttä isäänsä pitkin maailmaa Lieksasta aina Australiaan asti. Jännite näytelmään syntyy päähenkilöiden vastakohtaisuudesta, joka kuitenkin lientyy tarinan edetessä.

Matkan varrella koetaan yllätys jos toinenkin, joista vähäisimpiä eivät ole eri maanosista löytyneet siskot. Näistä mieleenpainuvin on Södertäljessä asuva yksinhuoltajaäiti Sari, jolla maahanmuuttajakriittisestä katsomuksestaan huolimatta on useita lapsia eri maista lähtöisin olevien miesten kanssa. Riemastuttavasti näytelty roolihahmo jättää hiukan varjoonsa muut siskot, joiden kautta kuitenkin yhtä lailla avataan tarinan kenties keskeisimpiä teemoja: rasismin vastustamista ja toisenlaisuuden hyväksymistä. 

Samalla kun veljekset etsivät isäänsä he kuin huomaamatta ovat tutkimusmatkalla myös omaan sisimpäänsä. Kohtaamiset niin siskosten kuin muiden isän elämään liittyvien henkilöiden kanssa avaavat heille uusia näkökulmia elämään ja maailman menoon ja saavat veljekset lopulta ymmärtämään isäänsä ja antamaan hänelle anteeksi.

Esitys on siis yhtä aikaa hauska ja humaani, kuten Miika Nousiaisen kirjoissa useimmiten on tapana. Sääli, että esityksen taival ainakin tällä kerralla jäi Turussa vain kahteen iltaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s