Vuonna 1929 konservatiivinen yläluokka hääsi Christopher Isherwoodin Britanniasta – Berliiniin. Hän elätti itsensä opettamalla Englantia, tapasi elämänsä ensirakkauden ja viihtyi muutenkin huomattavasti sallivammassa ympäristössä, kunnes Saksan kansallis-sosialistinen työväenpuolue karkoitti hänet maasta vuonna 1933. Isherwoodin novelli Goodbye to Berlin perustuu paljoltikin kirjailijan omiin kokemuksiin Berliinissä. Näytelmäohjaaja John Van Druten kirjoitti novellin pohjalta näytelmän I Am a camera (1951) josta myöhemmin muodostui Broadway – musikaali Cabaret (1966) sekä samanniminen elokuva (1972) Nyt syke, loisto ja hurmos valtaavat Turun Kaupunginteatterin päänäyttämön!

Siltä varalta, että karanteeni on jäykistänyt kropan, kesäloman päättyminen kangistuttanut suupielet alas tai syksyn saapuminen aiheuttaa harmaita hiuksia, mieltä voi piristää käynti legendaarisella Kit Kat Clubilla! 1930 – luvulla Berliinin yöelämän kehtona toimiva klubi tarjoaa pakoa arjesta kaikille sodan varjossa eläville. Yksi heistä on Clifford Bradshaw, elämäänsä eksynyt kirjailija, joka sattuman (tai kohtalon) kautta tutustuu kabareen säihkyvimpään tähtöseen Sally Bowlesiin. Molemmat elävät vain haaveilleen. Kummatkin yhtä hukassa. Alkaa armoton juhlaputki, mille ei loppua näy, vasta kun sodan uhatessa. Paluu arkeen on väistämätön, mutta kun elämästä on tullut yhtä yökerhon valojen ja tanssilattian hurmoksen värittämää satua, ketä haluaisi juhlien päättyvän? Ja millä hinnalla? Mitä se todellisuus olikaan? Elämän tosiasiat joutuvat törmäyskurssille yhdessä maailman rakastetuimmassa musikaaleista. Kypsemmälle kohdeyleisölle löytyy oma romanssi hostellin emännän fräulein Schneiderin (Riitta Salminen) ja Herr Schulzin (Mika Kujala) välillä. Shown varastaa kuitenkin Miiko Toiviaisen esittämä seremonianmestari! Kuin rooli ja esittäjä olisivat löytäneet toisensa täyden kuun aikaan kaikkien tähtien ollessa kohdillaan.

Klassikkoteos on kahden nuoren selviytymistarina, mikä hohtaa ja kimaltaa, mutta taustalla hiipii myös synkkyys, mikä tekee näytelmästä ajankohtaisen. Maailma oli muutoksen partaalla 30 – luvulla, kuten se on nytkin. Ilmapiirin kärjistyessä, ihmiset oireilevat. Ohjaaja Jakob Höglund on ansioitunut tekijä teatterin, musiikin ja tanssin saralla, ja hän vastaa myös näytelmän koreografista. Pääosia esittävät Turun lavoille juuri palanneet Anna Victoria Eriksson ja Olli Rahkonen. Cabaret on tyyliä, tunnetta ja tekniikkaa, mikä toimii parhaiten juuri näytelmänä, enemmän kuin elokuvana tai kirjana, ja kun sen välillä tuulettaa ajan laskemasta pölystä, on hienoa huomata, miten tälläisten negatiivisten ja kriittisten aikojen ristitulessa on aina ollut niitä, jotka jaksavat uskoa elämänmyönteisyyteen, eivätkä suostu muuttumaan tilanteen kaltaisiksi.

Cabaret – leivos 🙂

Allekirjoittaneelle Cabaret oli tuttu ainoastaan vuoden 1972 elokuvaversiosta, mikä eroaa huomattavissa määrin teatteriversiosta. Kirjailija Christopher Isherwood oli otettu myös elokuvaversion menestyksestä, mutta piti pääosanäyttelijä Liza Minnelliä liian lahjakkaana Sally Bowlesin roolissa. Sallyn rooli perustui alunperin Jean Rossnimiseen amatöörilaulajaan, joka Isherwoodin mukaan paljoltikin kuvitteli oman tähtipotentiaalinsa, ja oli parhaimmillaankin keskiverto esiintyjä. Tämä tulee hyvin ilmi Anna Victoria Erikssonin tulkinnasta. Hänenkin Sallynsä pyrkii tähdeksi keinolla, millä hyvänsä, paljastuen hyvin rikkinäiseksi nuoreksi naiseksi, joka tuntee itsensä kauniiksi, eläväksi, jonkin arvoiseksi, ainoastaan valokeilassa. Joidenkin lähteiden mukaan oikea Jean Ross vetäytyi Roomaan eläkkeelle, ja harkitsi usein kirjeenvaihtoa Isherwoodin kanssa, tavoitteena perustella kirjailijan saamaa kuvaa hänestä, mutta ei koskaan päässyt ensimmäisiä rivejä, ”Dear, Christopher…”, pidemmälle.
KUVA : IMDB

Kuvat Otto-Ville Väätäinen, IMDB, Niko Kostet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s