Väliaika-podcastin nimi tulee siitä, että väliajalla kuulee aina parhaat jutut!” Turun Kaupunginteatterin oman podcastin Väliajan Instagram-tilillä luvataan. Ensimmäiset jaksot kuunneltuani voin olla samaa mieltä. On huimaa päästä kuulemaan teatterintekijöiden kokemuksia kommelluksista onnistumisiin. Jotkin tarinat ovat niin lennokkaita, että oloni on kuin salakuuntelijalla!

Oletko jo ottanut uuden podcastin kuunteluun? Kerron 8 hyvää syytä tehdä niin:

1. Perusasiat kuntoon! Podcastin kuunteleminen on paikkaan ja tekemiseen sitoutumaton ajanviete, sillä älypuhelimen mukana keskusteluohjelma kulkee minne vain. Väliajan puheenaiheita voi kuunnella vaikka kädet tiskivedessä, riippumatolla köllötellessä tai matkalla kesämökille. Samalla Väliaika on oiva ja hyvänmakuinen lääke kovimpaan teatterinkaipuuseen.

2. Juontaja, Turun Kaupunginteatterin yleisökoordinaattori Maria Peltoniemi saa vieraat rentoutumaan ja juttelemaan kuin ystävien kesken. Se ei liene kaukana totuudesta, sillä työkavereitahan podcastissa jututetaan. Tallenteelle on saatu elävää ja kahlitsematonta jutustelua, mikä tuntuu kuuntelijana siltä kuin istuisin haastateltavien kanssa samassa kahvipöydässä. Välillä vieraat innostuvat jakamaan sellaisia tarinoita, että tunnen salakuuntelevani niitä naapuripöydästä!

3. Podcast nostaa esille teatteriammattilaisten laajan kirjon, sillä teatteriahan eivät tee pelkästään näyttelijät. Dramaturgit, kuiskaajat, tarpeistonhoitajat, näyttämöjärjestäjät, maskeeraajat, puvustajat… Ammattiosaamista ja tarinoita riittää. Kotikriitikkona olen onnekkaasti päässyt kuulemaan jo joidenkin näiden ammattilaisten työstä. Nyt tämä podcast tuo kulissien takaiset tarinat kaikkien kuunneltavaksi.

4. Kotikriitikotkaan eivät ole ehtineet kuulla kaikkia tarinoita. Tuntematon ammatti -jaksosta opin, että tarpeistonhoitajan työtehtäviin kuuluu myös mahdollisista eläinesiintyjistä huolehtiminen. Tarpeistonhoitaja Katja Santala kertoi ikimuistoisesta kollegastaan, pytonkäärme Lyylistä, jolla oli osuus eräässä tanssinumerossa. Kaksimetrinen ja kaksikymmentäkiloinen Lyyli oli kuitenkin hieman säikky ja vieläpä vilustui talvikauden näyttelijäpestinsä aikana. Jos aiot kuunnella Väliajalta vain yhden jakson, niin se on tämä!

5. Mikäli paikkakuntien kulttuurierot kiinnostavat, niin kolmannessa jaksossa Turun ylioppilasteatterin Nuppu Ervasti, Turun Kaupunginteatterin Mikko Kouki ja Linnateatterin Jussi Vahvaselkä keskustelevat turkulaisesta, tamperelaisesta, oululaisesta ja ähtäriläisestä teatteriskenestä. Arvaatko, kenen mielestä Oulu on Suomen Mordor?

6. Teattereiden periksiantamatonta luonnetta pohtivat dramaturgi Satu Rasila ja ja aulaemäntä Tina ”Tintti” Koivula aloitusjaksossa Show must go on. Millainen tapahtumaketju käynnistyy, kun näyttelijä sairastuu vuorokausi ennen esitystä – tai pahempaa, esityksen aikana? Satu ja Tintti muistelevat myös sellaisia hetkiä, kun näytös on jouduttu keskeyttämään ja tilanteet ovat olleet niin vakavia, että katsomossa istuneet lääkärit ovat ilmoittautuneet auttamaan.

7. Samassa jaksossa Tintti kertoi sattumuksesta, josta minä olen nähnyt vain painajaisia. Vaikka en ole koskaan harrastanut näyttelemistä, niin jostain syystä alitajuntani syöttää minulle toisinaan painajaisia, joissa joudun tuuraamaan näyttelijää. Seison lavalla joko plari kädessä tai tuppisuuna kädet tyhjinä. Hirveää! Ja nyt sain kuulla, kuinka valvemaailmassa Tintti joutui kuiskaajana ollessaan paikkaamaan sairastunutta näyttelijää. Hän onneksi hoiti tilanteen paljon paremmin kuin minä.

8. Maria päättää jokaisen jakson samalla kysymyksellä: ”Mikä on sinun ikimuistoisin teatterikokemuksesi?”. Haastateltavina olleet teatteriammattilaiset kertovat teatterimuistojaan niin teatterinkatsojana kuin -tekijänäkin. On herkullista päästä kuulemaan, mitkä teatterikokemukset ovat tehneet heihin suurimman vaikutuksen.

Blogin kirjoitushetkellä Väliaika-jaksoja on julkaistu kolme. Uusia jaksoja julkaistaan joka torstai 2.7. saakka. Podcast palaa kesätauolta syksyn näytöskauden myötä. Jaksot ovat kuunneltavissa Anchorissa, Spotifyssä, Apple Podcasteissa ja Google Podcasteissa. Uusista jaksoista muistutetaan mm. @valiaikapodi -tilillä Instagramissa, missä voi myös kysyä lisää puheenaiheista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s