Freelancenäyttelijä lähikuvassa -tutkimusraportin (2016) mukaan näyttelijöiden kiinnitykset ja vierailusopimukset ovat vähentyneet, joten yhä useampi näyttelijä työskentelee vapaana taiteilijana vaihtuvien projektien parissa. Suomen näyttelijäliiton työikäisistä jäsenistä jopa 65% on freelancenäyttelijöitä.

Selvitimme kotikriitikko Annan kanssa, mitä muusikko-näyttelijä Mikael Saari ajattelee projektiluonteisesta työstään. Haastattelun perusteella piirtyi kuva keikkailevasta näyttelijästä eräänlaisena ikiliikkujana, kun roolit, työyhteisöt ja paikkakunnat vaihtuvat projektien mukana — niin hyvässä kuin pahassa. Kun näyttelijän tehtävä on työsuhteen muodosta riippumatta eläytyä roolihahmoonsa ja ilmentää sitä lavalla tai valkokankaalla, freelancenäyttelijä saa ja joutuu sopeutumaan vaihtuviin tilanteisiin myös kulisseissa.

Työyhteisöt

”Tiedän, että jos yksi repliikki menee vähän eri tavalla kuin tavallisesti, yksikään yleisön jäsen ei sitä tiedä, eli onnistuminen ei ole siitä kiinni. Minulle on tärkeää, miten muu työryhmä näkee suoritukseni ja panokseni, koska he osaavat arvioida, onko se riittävä lopputuloksen kannalta. 

Minulla ei ole koskaan ollut huonoa työryhmää! Siitä tarttuu itsellekin asenne, että työt tehdään aina niin hyvin kuin pystytään. On varmasti yksilöitä, joilla työ menee jopa negatiivisen suorituspaineen puolelle, jolloin ei saa olla rauhassa tunteelta, että pitäisi aina olla täydellinen. Itse en kuitenkaan ota liikaa paineita. Virheitäkin saa tapahtua, koska kaikille niitä sattuu.

Heitetään yläfemmat ja todetaan, että nähdään, jos nähdään.

Prokkisten loppumiset olivat isoimpia tunne-elämän kokemuksia, jotka muistan teini-iästä — niin surkealta kuin se kuulostaa. Nykyään, kun lähes kaikki tekevät työkseen, työyhteisön hajoamiseen ei liity kenelläkään sellaista elämää suurempaa. On tavannut uusia ihmisiä, kavereita ja tuttavuuksia, joista ei yhtäkkiä tiedä, näkeekö heitä enää. Se on aika radikaalisti vähentynyt tässä viime vuosina: heitetään yläfemmat ja todetaan, että nähdään, jos nähdään. Facebook on pienentänyt maailmaa, koska ihmiset eivät häviä kokonaan. Koskaan ei tule prokkista, jossa ei olisi sekä uusia ihmisiä että vanhoja tuttuja. Sehän on tavallaan myös parasta!”

undefinedundefinedundefined

Mikael Saari on tehnyt erilaisia musikaalirooleja Turun Kaupunginteatterissa. Kuvat: Otto-Ville Väätäinen.

Paikkakunnat

”Teen eri projekteja samanaikaisesti. Eilen oli, tänään on ja huomenna tulee olemaan esitykset, joten minulla on taas kitarakamat mukana. Pitäisi treenata niitäkin biisejä ja tehdä nuotinnoksia. Kyllä se hakkaa takaraivoon koko ajan, että kun saa lapset nukkumaan, pitäisi jaksaa ruveta tekemään seuraavaa. Väistämättä oppii myös luovuttamaan tietyissä asioissa, eikä soimaa itseään ihan paljon niistä, koska tietää jo etukäteen, että jotkut asiat ovat mahdottomia. Ja mahdotonta vastaan on turha taistella. Jos on kaksi- ja neljävuotiaat siinä, samaan aikaan ei soiteta kitaraa eikä treenata mitään. 

Asun Lahdessa edelleen, vaikka olen ollut Lahden kaupunginteatterissa töissä viimeksi vuonna 2014. Se alkaa olla aika mystinen tilanne, että olisi samassa kylässä töissä. Tästä työstä, kuten myös bändihommista ja muista projekteista, isoin osa on autossa istumista. Nyt töitä on ollut lähinnä Turku-Tampere-Helsinki -välillä, eli suht lähellä Etelä-Suomessa. Seinäjoelle oli yhdessä vaiheessa juttuja, mutta sitten totesin, että en pysty.

Minulla on pienet lapset, joten työssäkäynti on harrastukseni ja vapaa-aikani, niinkuin varmaan missä tahansa työssä tässä elämänvaiheessa. Eipä ole tarvinnut miettiä, mitä harrastaisi. Urani on lähtenyt harrastuksesta, ja toistaiseksi olen ollut niin onnekas, että saan edelleen tehdä tätä. Joskus saattaa olla sellainen tilanne, että kun joku prokkis loppuu, se tarkoittaa, että työt loppuvat hetkellisesti, eikä ole tiedossa seuraavaa. Se tuo tietynlaista motivaatiota tähän työhön.” 

Roolit

”Ai että! Rooleja on niin ihania kaikenlaisia! Minusta on ihanaa tehdä revyitä, joissa saa olla vaikka 145 erilaista hassua hahmoa. Paahdetaan 12 sekuntia tietyssä hahmossa satasella läpi, ja sitten vaihdetaan. Se on omalla tavallaan palkitsevaa ja hauskaa. Toisaalta on ihanaa näytellä tukihenkilöä. Kukaan ei voi olla kuningas yksin, vaan asema vaatii sen, että muut suhtautuvat häneen auktoriteettina. Sellaisena sivuhenkilönä on ihanaa tietää, että katsoja ei välttämättä huomaa sinua, mutta roolia tehdessään voi nautiskella, miten paljon paremmalta saa toisen näyttämään sillä, mitä itse tekee. 

Kukaan ei voi olla kuningas yksin, vaan asema vaatii sen, että muut suhtautuvat häneen auktoriteettina.

Ja tottakai on ihana olla sellainen, kun tein esimerkiksi Rock of Agesia täällä, missä saa vain laulaa niin korkealta ja kovaa kuin ikinä pystyy, käyttää hassuja vaatteita ja olla nimenomaan keskushenkilö. Parasta on itse asiassa se, että saa mennä roolista rooliin ja jutusta toiseen. Luulen, että kukaan ei jaksaisi kauhean kauan tehdä yhtä ja samaa roolia.”  

Mikaelin tie näyttelijäksi

Kun Mikael asui 15-vuotiaana Hyvinkäällä, kaverit saivat hänet hakemaan musikaaliin näyttelijäksi. Mikael sattui olemaan ainoa kaveriporukasta, joka pääsi mukaan musikaaliin. Mikael kertoo jännittäneensä nuorena ja toisinaan edelleen sosiaalisia hierarkioita ja statuksia, jotka korostuivat etenkin nuoruudessa. Hän sai kuitenkin projektin kautta valtavasti kavereita ja osa porukasta on jäänyt työskentelemään samalle alalle. Musikaaliin osallistuminen ei tuntunut aluksi kotoisalta, vaan pikemminkin älyttömän pelottamalta, mikä teki osallistumisesta ja onnistumisesta palkitsevaa. Ensimmäisen projektin jälkeen ei ollut hetkeä, jolloin Mikael ei olisi ollut mukana jossain projektissa. Vuonna 2009 Mikael meni Lahdessa armeijaan ja tajusi, että Lahdessa on ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinja. Hän haki opiskelemaan linjalle ja alkoi tekemään alan töitä koulun kautta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s