Wanha frouwa on elänyt korona-arkeaan kuten kaikki muutkin, kotonaan slow lifea ja downshiftausta treenaten. Elämänmeno tuntuu hänen kohdallaan palanneen jonnekin 60-luvulle, jolloin kaupat menivät kiinni viideltä, kaupunki hiljeni viikonlopun ajaksi ja teeveessä oli kaksi kanavaa. Maailma on kuitenkin – onneksi – paremmalla mallilla, suljettunakin.

Frouwa on nimittäin seurannut ahkerasti Kaupunginteatterin somekanavaa ja odottaa innolla syksyn Toisen tuntemattoman varsinaista ensi-iltaa. Ohjelmistoon on tulossa muutakin kokemisen arvoista. Päänäyttämö jatkaa suosittua musikaalituotantoaan vieden katsojan  Cabaret´n Kit Kat Klubille ja näemme päänäyttämöllä myös Maria Jotunin kotimaisen klassikon, tällä kertaa tanssillisen komedian rakkaudesta ja rahasta, Kultaisen vasikan. Pienellä näyttämöllä ”muskelit puhuvat” 16 vuotta täyttäneille teoksessa Rakkaani, Conan Barbaari.  Eikä pidä unohtaa lukuisia vierailuesityksiä.

Wanhaa frouwaa on alkanut kiinnostaa teosten dramaturgia. Mitä ihmettä se on ja miten se tehdään? Kuka sen tekee? Hän googlaa ja selvittää kysymystä. Dramaturgi on henkilö, joka dramatisoi tekstin muuttamalla ja järjestämällä sen esitykseksi. Hän purkaa sen elementtejä osiin ja rytmittää ne niin että katsoja ymmärtää halutun asian. Hän valitsee tekstistä jotain ja jättää jotakin pois. Alkuperäistekstin ei tarvitse olla proosaa tai runoutta, se voi olla myös valmis näytelmä. Tällöin dramatisoija sovittaa sen esitykseksi, jossa kuuluu hänenkin oma äänensä, viesti jonka hän nostaa esiin.

Frouwa toteaa, ettei hänestä itsestään olisi teoksen dramatisoijaksi. Dramatisointi vaatii ammattitaitoa. Pitää ymmärtää käsillä olevaa materiaalia, tuntea draaman keinot ja mahdollisuudet sekä löytää tekstiin oma näkökulma. Dramaturgi on kuin ”toinen kirjailija” alkuperäiselle teokselle. Frouwaa ei yllätä se fakta, että dramaturgi usein myös itse kirjoittaa näytelmiä ja ohjaa.

Frouwa itse tykkää katsoa tarinoita, joissa on perinteinen alku, keskikohta ja loppu ja joissa dialogit ja monologit vuorottelevat mukavina annoksina toiminnan tuoksinassa. Jos juoni lisäksi etenee sopivalla tempolla, frouwa ei pääse tipahtamaan kärryiltä.

Kukapa ei tuntisi musikaalia Cabaret. Näyttelijä-laulaja Barbra Streisand nousi siinä julkisuuteen Broadwaylla vuonna 1966 ja Liza Minnelli tähditti tunnetun elokuvaversion hieman myöhemmin. Turussa tämä musikaali nähdään nyt ensi kertaa, Jakob Höglundin ohjaamana. Hän myös tekee teokseen koreografiat.

Cabaret´n  tekstin syntyhistoria on värikäs. Sen lähtökohtana on brittiläis-amerikkalaisen kirjailijan John van Drutenin näytelmä I am a Camera, joka perustuu Christopher Isherwoodin tarinoille Berliinistä. Amerikkalainen Joe Masteroff puolestaan käytti edellä mainittua pohjana Broadway-versiolle.

Näytelmä sijoittuu 1920-luvun lopulle, viihdykkeiden ja rappion kyllästämään Berliiniin. Kit Kat Klubilla juhlitaan aina, hiki ja juomat virtaavat, alakulttuurit kohtaavat, mikään inhimillinen ei ole vierasta. On tilaa olla erilainen. Samaan aikaan uuden sodan varjo alkaa kohota hilpeän Berliinin taivaalle. Rasismi, fasismi ja natsismi nostavat päätään. Näytelmän teemana on silmien ummistaminen yhteiskunnan muutosten edessä.

Vaikka näytelmän aihe on rankka, katsojille on luvassa hyvä tarina ja hyvä show, kolmisenkymmentä esiintyjää ja live-orkesteri. Lämpiöön myös järjestetään muutaman esityksen jälkeen jatkot ”salakapakassa”. Sinne saa pukeutua ajan hengen mukaisesti ja nauttia 20- ja 30-lukujen musiikista. Mukaan pääsee, vaikkei olisi ollut katsomassa varsinaista esitystä.

Frouwa jää innolla odottamaan syksyn ensi-iltaa. Tuntuu siltä, että korvamatokin alkaa jo kuoriutua munastaan: ”Willkommen, bienvenue, welcome!”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s