Teatterin näytäntökauden keskeydyttyä koronapandemian takia, on aika muistella menneitä. Perinteisten teatteritapahtumien rinnalle löysin tällä kaudella uuden, mielenkiintoisen tavan tutustua esitysten taustoihin eli teosavaukset. Maksuttomat tilaisuudet järjestetään teatterin lämpiössä.

Kuluneen kauden aikana ehdin vierailla useammassakin tilaisuudessa, joissa eri näytelmien tekijät kertoivat niin esityksiin valmistautumisesta kuin avasivat omia näkökulmiaan teoksiin. Keskustelumuotoiset tapahtumat tarjosivatkin monia ahaa-elämyksiä ohjaajien avatessa näkemyksiään avauksen aiheena olleen esityksen ydinsanomasta sekä näyttelijöiden kertoessa, minkälaisina he näkivät roolihahmojensa sisimmät ajatukset ja päämäärät.

Mies, joka rakasti järjestystä -näytelmän teosavaus. Keskustelijoina Mikko Kouki ja Taneli Mäkelä.

Aika monesti sai ihmetellä, miksi en tuota itse oivaltanut. Tutuistakin tarinoista ja hahmoista löytyi uusia ulottuvuuksia tekijöiden esittäessä omia tulkintojaan teosten sisältämistä ajatuksista. Teosavausten ansiosta itse esityksistäkin sai enemmän irti, kun ymmärsi paremmin erilaiset taiteelliset ja näyttämötekniset ratkaisut.

Teosavaukset ovat toki itsessäänkin antoisia tapahtumia. Puolisen tuntia kuluu lämpiössä mukavasti teatterin tekijöiden keskustelua seuratessa. Rennon vapautuneesti esiintyneet keskustelijat saavat välillä aikaan myös monia hersyvän hauskoja hetkiä, joissa pokka pettää välillä niin keskustelijoilta kuin yleisöltäkin. Suosittelen siis käyntiä teatterissa myös näissä merkeissä.

Kevään teosavaukset jatkuvat verkossa

Kevään Teosavausten tapahtumat teatterilla on peruttu, mutta Teosavaukset nähdään verkkolähetyksenä Turun Kaupunginteatterin Facebook-sivulla.

Tiistaina 28.4. klo 17.00 avauksen aiheena on Toinen tuntematon. Keskustelijoina ohjaaja, dramaturgi  Satu Rasila sekä kirjailijat Tommi Kinnunen ja Niina Repo. Toukokuussa avataan kesän 2020 kesäteatterikomedia Helppo Ero. Keskustelemassa esityksen ohjaaja Mikko Kouki ja käsikirjoittaja Satu Rasila. 

Teosavaus: Toinen tuntematon verkkolähetyksenä Facebook-sivuilla tiistaina 28.4.2020 klo 17.00. Itse esitys on nähtävissä verkon livelähetyksenä torstaina 23.4. klo 19.

Toinen tuntematon verkkoensi-illassa 23.4.

Toinen tuntematon -näytelmän esityskausi siirtyy syksyyn koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.  Näytelmä streamataan kuitenkin yleisölle sen alkuperäisenä ensi-iltapäivänä, torstaina 23.4. klo 19 alkaen. Katseluoikeuden livelähetykseen voi ostaa ilmoittautumalla yleisöksi Lyyti-järjestelmän kautta 23.4. klo 17.30 mennessä: www.lyyti.in/ToinenTuntematon

Livelähetys: 23.4. klo 19, katseluoikeuden hankkineet saavat linkit 1 h etukäteen. Katseluoikeus: 11,90 €

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s