Wanha frouwa on melkoisen tärrällään, hän saa nimittäin osallistua Toisen tuntemattoman harjoituksiin peräti kahtena päivänä. Sopukan intiimi katsomo herättää hänessä lämpimän tunteen ryhmään kuulumisesta, niin lähellä ovat ohjaaja Satu Rasila ja Sopukan oma valo-ja äänisuunnittelija Arttu Aarnio.

Frouwa saa hetken tutkailla näyttämöä itsekseen. Tilan taustalle on pingotettu pyykkinaru, jolla riippuu kuivumassa sota-ajan asuja. On asetakkeja, lottapukuja, essuja, villapuseroita, kauluspaitoja, talvipalsoja. On hatunreuhkaa ja koppalakkia. Frouwa tietää, että näyttelijöitä on tässä tarinassa kaksi, Kirsi Tarvainen ja Pihla Maalismaa, joten hän päättelee, että pyykkinaru kuvitellulla pihamaalla on myös vaatetuksen vaihtopiste.

Näyttämön keskilattiaa hallitsee mahtava puinen kela, jollaisen frouwa on aiemmin nähnyt vain rakennustyömaalla. Kelan alalaudoitukselle on koottu sekavalta vaikuttavaa esineistöä. On valokuvaa, kirjettä, kahvipannua, aarrerasiaa. Kelan päällilaudoitus muodostaa pöydän, jolla komeilee kunnioitusta herättävä putkiradio. Frouwa on lukenut Toisen tuntemattoman novellit ja arvuuttelee mielessään, mitkä kaksitoista tekstiä ohjaaja-käsikirjoittaja Satu lienee valinnut esitykseen.

Väinö Linnan Tuntematon sotilas ei ole taatusti kellekään vieras teos, kirjana tai valkokankaan versioina. Se on romaani miesten koettelemuksista sodassa. Toinen tuntematon on antologia, joka haluaa kuvata kotirintaman kokemuksia sodasta, jota naiset kävivät. 22 nykykirjailijaa ovat saaneet kukin tehtäväkseen kirjoittaa yhdestä Tuntemattoman sotilaan naishahmosta itsenäisen novellin.

Sopukan näyttämö vie katsojan toiseen aikaan, paikkaan ja kulttuuriin. Pyykkinarun vaatteista päätellen Tarvainen ja Maalismaa esittävät sekä miehiä että naisia, nuoria ja varttuneita, sotaan lähteviä, sieltä palanneita, rikkinäisiä ja kuin ihmeen kaupalla ehjäksi jääneitä, siskoja, lottia, äitejä, morsiamia, nuoria vaimoja, koko tuon yhteiskunnan kirjoa. Odotettavissa on armeijan soppatykin tymäkkää tykitystä kuin myös kevyesti höyrytettyä buljonkia, jonka liemestä löytyy  herkullisia ja väkeviä sattumia.

Luvassa on monologia ja dialogia, kuvausta, kerrontaa ja kommentointia. Äänimies Arttu höystää keitoksen ääniefektein, kuvin ja tekstein, työryhmä suurustaa harjoitusta tuhdein tujauksin huumoria. Vaikka aihe on vakava, viisi kokkia, kuiskaaja-näyttämöjärjestäjä Suvi Laaksonen mukaan luettuna, lohkoaa, siivuaa ja fileeraa tekstiä tasaveroisina, toistensa ideoita kuunnellen. Hauskat assosiaatiot herättävät helmeilevää iloa ja pulppuavaa naurua. Ohjaaja pilkkoo esitystä sopiviksi annoksiksi, väliin kuullottaen, väliin liekittäen syntymässä olevaa herkkua. Kypsentäminen vaatii myös hämmentämistä ja työryhmäläiset pysähtyvätkin välillä pohtimaan joidenkin lausahdusten syvintä antia ja tulkintaa.

Wanha frouwa ihailee työprosessin jouhevaa etenemistä. Näyttelijät tarjoavat välillä omia tulkintojaan, ohjaaja kokeiluttaa niitä, uusia rytmejä, uusia eleitä. Yhteishenki on työryhmässä hyvä, frouwankin ajatuksia halutaan kuulla. Perjantaina 13. päivä koko poppoo pitää tärkeän treenipaussin mennäkseen ulos kuulemaan kuinka Turun kirkkojen kelloilla kunnioitetaan talvisodan päättymisen hetkeä kahdeksankymmentä vuotta sitten klo 11.

Päivä teatterilla päättyy pian yllättävään käänteeseen. Työryhmän padan ääreen on ilmestynyt kutsumaton vieras. Korona. Ensi-iltaa ei tulekaan. Tulevista esityksistä ei voi mennä takuuseen. Vain se on varmaa, että Toinen tuntematon esitetään kesällä Pentinkulmalla. Jaksaako työryhmä pitää yllä harjoitusmotivaatiota, voidaanko harjoituksia edes järjestää? Miltä tuntuu näyttelijästä, joka asuu vakituisesti muualla ja on muuttanut Turkuun varta vasten näytäntökauden ajaksi? Frouwa tietää, että vastaukset saadaan vasta jälkikäteen ja että elämä voittaa, vaikka tappioita kärsitään. Tässä taitaa olla edessä Kolmas tuntematon, kirjoittamaton.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s