Odottaessani sisäänpääsyä Riivaajia katsomaan mietin, että tämähän on ensimmäinen monologikokemukseni. Kaksituntinen yksinpuhelu Fjodor Dostojevskin romaanista heittäisi minut totisesti suoraan monologien syvään päätyyn. Etenkin, kun sanasta ”monologi” mieleeni tulee vain Frendien tapaus, missä ei ollut edes väliaikaa, sillä ”elämässäkään ei ole väliaikoja!”.

Olin päättänyt ottaa uudesta kokemuksesta kaiken irti, joten valitsin paikan eturiviltä, toimien täysin vastoin suomalaisia vaistojani. Luin tämän vinkin Kotikriitikko-kollegani Annan tekstistä, ja hän puolestaan oli saanut neuvon Frouwalta. Istuinpaikka teki tehtävänsä ja esityksestä tuli entistäkin kiihkeämpi – eräille valikoiduille jopa käsinkosketeltavan intensiivinen.

Etukäteen minua mietitytti, kuinka yksi näyttelijä pystyy kahden tunnin ajan pitämään yleisön otteessaan. Riivaajien jälkeen en ihmetellyt sitä enää. Lavalle nousevien hahmojen sanat ja teot kuljettivat tarinaa eteenpäin. Markus Järvenpää tulkitsi Dostojevskin hahmoja inhimillisesti, jopa humoristisesti. Vuoropuhelua itsensä kanssa käyvä näyttelijä vaihtoi roolia kohtaukseen sopivalla tempolla välillä silmänräpäyksessä ja toisinaan verkkaisesti.

Yleisö erotti hahmokavalkadin henkilöt toisistaan paitsi näyttelijäntyön niin myös rekvisiitan voimin. Väliajalla huomasin, kuinka hahmolle kuuluva esine helpotti katsojien keskusteluja (”Se hanskamies…”) ja miten käsiohjelmassakin esineet ja nimet oli tuotu kekseliäästi yhteen.

Ja olipa meillä yleisönäkin roolimme. Emme olleet vain katsojia, vaan myös salaliittolaisia. Ja kun poistuin teatterista kaupungin viilenevään iltaan, kannoin kädessäni Lizavetan ojentamaa vallankumouksen lentolehtistä ja mietin kaikkea illan aikana kuultua puhetta ja vuodatettua verta.

Kuva: Marko Mäkinen
Video: Tampereen Teatteri


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s