Pukija perustuu näytelmän vuonna 1980 kirjoittaneen Ronald Harwoodin omiin kokemuksiin pukijana. Näytelmän voi kokea joko klassisena tragediana vallankäytöstä ja alistamisesta, taikka synkähkönä komediana ihmissuhteesta, jossa saajan ja antajan roolit joutuvat koetukselle. Oli miten oli, Pukija on erinomaisesti kirjoitettu näytelmä sekä näyttelijätyön juhlaa, joka ei jätä ketään kylmäksi. Tekijänsä näköinen teos?

Oppivuodet Kuninkaallisessa teatteriakatemiassa johti Shakespeare Companyn tähtinäyttelijän Sir Donald Wolfit henkilökohtaiseksi pukijaksi.
Näistä viiden vuoden kokemuksistaan, Ronald kirjoitti näytelmän Pukija, sekä myöhemmin elämänkerran Sir Donald Wolfit CBE : his life and work in the Unfashionable Theatre.
Ronald kirjoitti Pukijasta myös elokuvakäsikirjoituksen, joka toi hänelle Oscar – ehdokkuuden vuonna 1983. Pianisti – elokuvan käsikirjoitus toi hänelle Oscarin vuonna 2002.
Ronald tunnetaan myös erittäin tuotteliaana kirjailija. Hän on kirjoittanut kaikkea romaaneista tietokirjallisuuteen.
Kuva : IMDB. Academy Awards, 2002.
Pukijasta välittyy selkeästi, minkälaisen paineen alla pääosaa kannatteleva näyttelijä on, kun hän valmistautuu astelemaan parrasvaloihin, ja millaisia uhrauksia täydellisyyden tavoittelu saattaa vaatia. Perfektionismi on termi, jota usein viljellään, koska se saattaa kuulostaa imartelevalta, mutta pahimmillaan se kykenee myrkyttämään koko ympäristön vaikka työnjälki hohtaisikin upeasti.
Mitä me tästä opimme? Lopulta, meistä jokainen on paljoltikin ympäristönsä tuote ja kokemustensa summa. Niin hyvässä kuin pahassa.
Tapahtumat ovat sijoitettu alkuperäistekstin mukaisesti toisen maailmansodan aikaan. Ilmahälytykset ja räjähdykset ovat aidosti läsnä.
Kuva : Otto-Ville Väätäinen.