Teatterin ohjelmiston suunnittelu on melkoista palapeliä. Sen mielikuvan sain katsellessani Mikko Koukin esittelemää Turun kaupunginteatterin ohjelmakalenterin raakaversiota. Osa ideoista oli jalostunut jo päätösvaiheeseen, mutta kevääseen 2023 asti ulottuvan jakson loppupäähän oli kirjattu pikemminkin brainstormingin tuloksia kuin tarkennettuja ajatuksia.

Teatterin taiteellisena johtajana toimiva Mikko Kouki kertoi ohjelmistosuunnittelun olevan hänen ja toimitusjohtaja Arto Valkaman jokapäiväisiä keskustelun aiheita. 

”Varsinaisia sisältöpalavereja pidämme kuukausittain yhdestä kahteen, joissa mukana on myös dramaturgimme Satu Rasila. Kolmikkomme lisäksi ehdotuksia uusiksi ohjelmasisällöiksi tulee toki muiltakin. Omia ideoitaan esittävät niin oman teatterimme henkilökunta kuin vaikkapa meille työskentelemään haluavat ohjaajat ja näyttelijät.”

Mikko Koukin katse suuntautuu jo Turun kaupunginteatterin tulevien vuosien ohjelmistoon.

Ohjelmiston suunnitteluun vaikuttavat teatterin henkilö- ja talousresurssien lisäksi monet muutkin tekijät. Mikko Koukin mukaan Turun kaupunginteatterin kaltaisessa suuressa laitosteatterissa on huomioitava erilaiset katsojaryhmät, mikä edellyttää monipuolista ohjelmistoa lastennäytelmistä musikaaleihin ja klassikkoista uusiin kantaesityksiin.

”Eri katsojaryhmien odotusten täyttämistä helpottavat teatterimme tilaresurssit. Päänäyttämöllä, pienellä näyttämöllä ja Sopukassa voidaan toteuttaa hyvin erilaisia tuotantoja, jolloin sijansa saavat pienempiäkin katsojaryhmiä kiinnostavat esitykset. Sopukan ansiosta voimme tarjota näyttämön myös vapaille teatteriryhmille, mikä on yksi Turun kaupunginteatterin erikoisuuksista.”

Esitysten vetovoiman arviointi on myös osa ohjelmistovalintoja. Mikko Koukin mukaan yleisön suosion tavoittaminen on kuitenkin vaikeasti ennakoitavissa. Pääosin odotukset perustuvat aiempiin kokemuksiin vastaavien näytelmien osalta.

”Toisinaan voimme iloita jonkun esityksen odottamattoman suuresta suosiosta, toisinaan joudumme pettymään. Ensin mainituissa tapauksissa pyrimme mahdollisuuksien mukaan lisäämään näytelmän esityksiä, jälkimmäisessä vähennämme niitä katsomon paremman täyttöasteen saavuttamiseksi. Hyvin harvoin, jos koskaan, mitään näytelmää vedetään pois kesken esityskauden.”

Vuosittaisten ensi-iltojen määrässä pyritään seitsemästä kymmeneen ja joka kaudella on tavoite tuoda näyttämölle myös joku kantaesitys. Ulkomailla menestyneiden ja kiinnostusta herättäneiden näytelmien lisäksi kantaesityksiä tuotetaan myös kotimaisista käsikirjoituksista. Osa niistä tulee käsikirjoittajien itse tarjoamina, osa teatterin tilaamina. Omien tuotantojen lisäksi Turun kaupunginteatteri tekee yhteistuotantoja muiden teatterien ja teatteriryhmien kanssa, joiden lisäksi ohjelmistoon sisältyy myös vierailuesityksiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s