Olet jo ehkä törmännyt Näytelmää joka menee pieleen ylistäviin arvosteluihin. Ei ihme, sillä se on kutitellut jo 23 900 katsojan nauruhermoja. Kehuvia arvosteluja ovat kirjoittaneet myös Kotikriitikko-kollegani ja voin helposti liittyä suitsuttajien joukkoon, sillä kävin katsomassa Näytelmän joka menee pieleen viime huhtikuussa. Siitä on jo yli puoli vuotta ja yhä muistelen seurueeni kanssa Näytelmän hauskimpia kohtauksia – ja etenkin sen lavastusta!

Jos olet nähnyt Näytelmän joka menee pieleen, niin muistat varmasti, kuinka lavasteet elävät ja tekevät näyttelijöiden työstä hankalaa. Mikään ei tunnu sujuvan niin kuin pitäisi. Vaikka katsojakin oppii olemaan varpaillaan, niin Näytelmän lavasteet yllättävät uudella tavalla joka kohtauksessa aina suureen finaaliin asti. Peter Ahlqvistin suunnittelemia lavasteita ovat ihailleet ja ihmetelleet muutkin kuin minä. Itsenäistä elämää elävissä lavasteissa on sitä kuuluisaa teatterin taikaa.

Kun sain kutsun liittyä Kotikriitikoihin, tiesin, että nyt edessäni on harvinainen tilaisuus. Pyytäisin päästä kurkistamaan Näytelmän kulisseihin. Pakahduin saada tietää, miten kaikki tapahtuu väärin juuri oikeaan aikaan. Sain vielä enemmän kuin toivoin: pääsen koko näytöksen ajaksi lavasteiden taakse seuraamaan työryhmän toimintaa ja otan Kotikriitikot-blogin lukijat mukaan!

Riitta Salmisen esittämä näyttämömestari Anne eläytyy takanreunuksen rooliin. Sohvalla Miska Kaukonen esittämässä Henkkaa, joka esittää hovimestari Perkinsiä.

Havershamin salaisuudet

Saavun teatterille puolitoista tuntia ennen esityksen alkua. Olen pukeutunut ainoaan mustaan mekkooni ja tunnen näyttäväni hautajaisvieraalta. Mustan pukeutumiskoodin oli minulle neuvonut Maria Peltoniemi, Korikriitikoiden tiiminvetäjä ja teatterin yleisötyökoordinaattori. Musta vaatetus kätkisi minut lavasteiden varjoihin.

Seuraan Mariaa paikkoihin, mitkä minusta tuntuvat hämäriltä labyrinteiltä, ja yhtäkkiä ilmestymmekin teatterin päänäyttämölle. Baben – urhean possun harjoitukset ovat päättyneet kaksi tuntia aiemmin. Ehdin nähdä, kuinka rullakkoon kasattu pino Baben lampaita viedään varastoon odottamaan seuraavia harjoituksia. Nyt päänäyttämölle on koottu Näytelmän joka menee pieleen lavasteet. Ne vaikuttavat viattomilta, mutta Näytelmän edellisenä näyttämöjärjestäjänä Maria tuntee lavasteiden metkut ja esittelee minulle Havershamin kartanoon kätkettyjä erikoisuuksia. Näen sellaisia teknisiä temppuja, mitä en olisi osannut arvata. Opin myös, että lavan takana tehdään useita äänitehosteita ja silloin on parasta suojata korvansa!

Maria ohjaa minut lämpiöön odottamaan esityksen alkua. Istun sohvalla osana mustapukuisten näyttämöteknikkojen joukkoa. Nämä kulissien varjoihin katoavat ammattilaiset saavat lavasteet elämään ja liikuttavat sitä kuin nukkekuningasta. Minua hieman ujostuttaa istua siinä. Olen ulkopuolinen vieras, tullut vain tarkkailemaan ja vieläpä aikeissa kirjoittaa näkemästäni.

Ella Lahdenmäen roolihahmo Sanna tekee kaikkensa pysyäkseen parrasvaloissa.

Turhaan tässä kainostelen – koko työryhmä on tavattoman ystävällinen! Lämpiössä ehdin kuunnella, kuinka lavastussuunnittelija ja näyttelijä Peter kertoo tämän hetken suosikkiviihteestään, Temptation Island Suomesta, kunnes näyttämöjärjestäjä Sakari Saikkonen johdattaa minut päälavan kulisseihin. Olemme lavasteissa ensimmäisinä, mutta loput työryhmästä saapuvat paikalle nopeasti.

– Moi! Sinäkö olet se kirjoittaja? kysyy Florence Colleymooreksi maskeerattu Ella Lahdenmäki ja kättelee tyylikkään pehmeästi.

– Mikä sun nimi olikaan? Tiina! Tule, mä näytän yhden jutun, kutsuu Thomas Colleymooren villapaitaan ja -säärystimiin sonnustautunut Iikka Forss ja esittelee minulle kulissien laitaan kokoontuneen näyttelijöiden toriparlamentin sekä parhaan paikan seurata näytelmän alkua.

– Sitten kun tuo rysähtää, niin pistä korvat kiinni, huolehtii tarpeistonhoitaja Eeva Kinnunen.

Samaan aikaan sali on täyttynyt katsojista ja lavasteiden toiselta puolelta kuuluu yleisön puheenpulputusta. Kuulostaa nuorilta, työryhmä miettii, onkohan siellä joku kouluryhmä? Tekijöitä varten olevilta televisionäytöiltä näen, kuinka Riitta Salminen ja Markus Ilkka Uolevi laittavat esityksen käyntiin. Nyt se alkaa!

Neljäskymmenesviides ensi-ilta toden sanoo

Näyttämöllä Turun Työväen Teekkareiden Draamaseura esittää näytelmänsä ensi-iltaa, mutta lavasteissa hyörii Turun Kaupunginteatterin henkilökunta. Seuraan, kuinka näyttämöteknikkojen pienet, hiotut liikkeet kulissien takana saavat aikaan suuria järistyksiä lavalla. Täydellisen epäonnistuneen teatteriensi-illan luomiseen vaaditaan kellontarkka koneisto. Ajoitus on jopa tärkeämpää kuin musikaalitanssijoiden liikkeillä; ontuva ajoitus voi pilata vitsin ja samalla koko kohtauksen. Jokainen lavan takana tietää oman paikkansa ja varmistaa, että asiat tapahtuvat lavalla oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.

Ennen näytöstä pidetty näyttelijöiden toriparlamentti on muisto vain, kun meno yltyy. Näyttelijät antavat kaikkensa: peruukit ovat hiestä märkiä, stuntit pakottavat selkää ja oudot kiekumiset saavat kurkun käheäksi. Katastrofien tahti kiihtyy loppua kohti, ja toisen näytöksen lopulla uskallan vain istua paikoillani ja katsoa työryhmän menoa. Näyttelijöitä juoksee sivulta sivulle ja alhaalta ylös, ja mustapukuiset näyttämöteknikot ja tarpeistonhoitajat ovat yhtäkkiä kadonneet näkyvistäni paikkamerkeilleen. Sitten rytisee niin kovaa, että lava jalkojeni alla vapisee!

Näyttämöjärjestäjä Sakari ohjaa minut lämpiöön, kun olen vielä teatteritaikojen tähtipölyssä. Illan kestänyt kestohymy pakottaa edelleen poskiani, kun kiittelen ja toivon, että kiitokseni tavoittavat koko työryhmän. Ilta oli minulle erikoislaatuinen kokemus, joka ei toistu. Näytelmän työryhmälle tämä oli kuitenkin jo 45. kerta. Jäljellä on enää neljä esitystä, minkä jälkeen Näytelmän lavasteita ei enää pystytetä Turun Kaupunginteatterin päänäyttämölle. Jos olet yksi viimeisten lippujen hankkijoista, toivotan riemukasta ja yllättävää teatteri-iltaa!

Kuvat: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri
Näytelmän joka menee pieleen esityskausi päättyy 4.12.2019

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s