Wanha rouwa astuu kunnioituksen vallassa komeaan teatteritaloon, jonka tuottamat illuusiot ovat niin usein pitäneet häntä vallassaan. Olo on sen verran fiini, että rouwa päättää täällä kutsua itseään frouwaksi. Teatteritaide itsessään on hänelle tuttu ja rakas ilmaisumuoto, sillä frouwa on vuosien saatossa viettänyt moninaisia tunteja harrastajateatterien lavoilla. Nyt vierailu kauniin talon sydämeen on tuomassa hänen maailmaansa uusia näkökulmia. Avaamassa silmiä ison laitosteatterin ammattilaisuudelle.  Ehkä paljastamassa pari varjeltua salaisuuttakin.

Frouwa ja muut elämysmatkalaiset kiertävät oppaan johdolla tilojen labyrinttejä, jotka paljastavat muurahaispesän uumeniin kätkeytyvän tehokkaan organisaation. Puitteet ovat valtavat, tilaa on enemmän kuin frouwa on kuunaan voinut kuvitellakaan. Silti koko henkilökunnan on keskityttävä pieniin yksityiskohtiin. Ydinsana on ”ajoitus” ja toinen ”paikoitus”. Työmuurahaisilla on kullakin ryhmällä omat työpisteensä, joissa frouwa vaeltaa silmät säihkyen. Oppaan johdolla kierretään lavastamo verstaineen, puvustamo, verhoomo ja hengitellään teatterin taikaa maskeeraushuoneessa. Kaikkialla työvälineet ovat tiptop-ojennuksessa ja tuotannon kalenterit kunnolla näkyvissä. Katsoja, joka ihailee pehmustetusta tuolistaan käsin näyttelijöiden taitavia esityksiä, ei osaa kuvitellakaan millainen määrä suunnittelua ja työtä on tehty ennakkoon ja millaisia ajoitusten mestarinäytteitä on käynnissä piilossa yleisön silmiltä esitysten aikana.

Frouwa ja kumppaninsa saavat tutustua talon kolmeen näyttämöön. Isolla, tarvittaessa pyörivällä lavalla kuvataan ihmistä ja elämää hänen ympärillään. Pieni näyttämö sopii tuotantoihin, joissa on tiivis tunnelma ja katsoja pääsee seuraamaan tapahtumia lähietäisyydeltä. Sopukassa katsoja jo melkein astuu roolihahmojen nahkojen sisään, pääsee hyvin lähelle. Harrastajateattereissa tällainen näyttämöiden runsaus on ylellisyyttä. Yleensä on käytössä se yksi ja sama tietyn syvyyden ja leveyden ynnä korkeuden omaava tila, jonka tulee muuntua mihin tahansa tuotantoon. Amatööritkin haastetaan luovuuteen.

Ammattiteattereilla on käytössään taiteellisia, hallinnollisia ja markkinointiin, mainontaan ja yleisötyöhön erikoistuneita työryhmiä. Harrastajateattereissa työnjako lankeaa itse kullekin kuin manulle se kuuluisa illallinen. Frouwa on tottunut huolehtimaan itse rekvisiitastaan ja pukujen palautuksesta pukuhuoneeseen. Hän tietää, millaista on kääntää lavasteita vauhdilla kohtausten välisissä pimeyksissä ja ajastaa tarvittaessa itsensä äänivoimaksi musikaalikulisseihin. Laitosteatterissa tekninen henkilöstö hoitaa millimetrin tarkkuudella ja sekuntiakaan tuhraamatta kaiken sen, mitä pimeydessä on mahdollista ja pakollista tehdä. Salaiset työmuurahaiset radioyhteyksineen, kaikilla kolmella näyttämöllä!

Henkilökuntaa tarvitaan paljon, vuosittain jopa parisataa ihmistä. Taiteellisen henkilöstöön kuuluu kymmeniä ammattilaisia. Heitä ovat näyttelijöiden lisäksi ohjaajat, koreografit, lavastajat, puku-, ääni- ja valosuunnittelijat.  Se, mitä wanha frouwa näkee näyttämöllä, on vain jäävuoren huippu.

Frouwa seisoo keskellä ison näyttämön pyörivää osaa, joka nyt tietysti on mykkä. Hän ihailee säntillisyyttä, jolla merkkiteipit on liimattu eteen ja taakse, oikealle ja vasemmalle, kartaksi lavastemiehille ja -naisille. Hän tepastelee salaisten luukkujen ja nousevien lavarakenteiden päällä ja muistelee Tarua Sormusten herrasta, jossa näki noita rakenteita ensi kerran käytettävän. Hienosti ne toimivat jo silloin. Frouwa kurkistelee niska kenossa yläilmoihin, sen köysistöihin ja fondeihin, joita liikutellaan milloin käsin, milloin koneellisesti. Käyttöön saatavien valojenkin määrä on uskomaton.

Frouwaan tekee vaikutuksen erillinen harjoitustila, joka on niin suuri, että sinne voidaan sijoittaa ison näyttämön lavastus. Tämä mahdollistaa kahdet treenit samanaikaisesti. Näin pitää ollakin, sillä teatterilla on 5-10 ensi-iltaa vuosittain ja niiden lisäksi vierailunäytännöt. Turun kaupunginteatteri on repertuaariteatteri, joka tarjoaa erilaisille kohderyhmille erityyppisiä tarinoita. On paikallisväriä, on kantaesityksiä, on tuttuja tarinoita uusin silmin tuotettuina, mutta painopiste on musikaaleissa. Yleisötyö pitää sisällään työpajoja koululaisille sekä teosavauksia, joissa ohjaaja ja taiteellisen työryhmän jäsenet valottavat uusia näkökulmia esitykseen.

Wanha frouwa odottaa alkavalta näytäntökaudelta tarinoita, jotka peilaavat nyky-yhteiskuntaa, herättävät keskustelua, tarjoavat mahdollisuuksia samastua ja samalla viihdyttävät teatterin ystäviä. Katsomiskokemus täydentyy hyvällä väliaikatarjoilulla viihtyisissä lämpiöissä ja sujuvalla poistumisella reippaasti toimivan narikan kautta. Yllättäen frouwa saa tietää, että teatterilippu toimii myös bussilippuna teatteriin ja takaisin. Upeaa palvelua!

Kävelykierros teatteritiloissa päätetään näyttelijöiden valokuvien eteen. Heidän joukostaan löytyy pari avioparia, mikä ilahduttaa frouwaa, sillä hänkin jakaa oman harrastuksensa siippansa kanssa, sekä lavalla että katsomon puolella. Näyttelijät tulevat ja menevät, harvalla on ”kivijalkasopimus” eli kiinnitys loppuiäkseen. Usein jo eläköityneet taiteilijat kuitenkin jatkavat vierailijoina, sillä näyttelijyys tuntuu olevan elämäntapa. Ihmekös tuo, sillä kaupunginteatteri tarjoaa sille toimivat puitteet.

Kirsikkana kakun päällä on Pienellä näyttämöllä pressitilaisuus, jossa Don Juanin työryhmä tarjoaa pienen makupalan alkavasta tuotannosta. Ohjaaja Pasi Lampela valottaa teoksen taustoja. Kirjailija-näyttelijä Moliere halusi esittää traagisia hahmoja, mutta päätyi kerta toisensa jälkeen epäonnistumaan olemalla yleisön mielestä koominen persoona. Niinpä kirjailija päätti tehdä suunnan muutoksen. Pois kaikki kaavamaisuus, pois tutut juonikuviot! Tilalle ”oikeat ihmiset”, joilla on tunnistettavia inhimillisiä heikkouksia ja päähänpiintymiä. Wanha frouwa odottaakin innolla tämän aikanaan ”uuden ja modernin” 1600-luvun komedian kokemista.  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s