Hyvä tarina ansaitsee tulla kerrotuksi moneen kertaan ja välillä myös uudella tavalla. Näin on myös Mika Waltarin kirjoittaman Komisario Palmun erehdyksen laita. Alun perin romaanina ilmestynyt salapoliisikertomus tunnetaan parhaiten Matti Kassilan ohjaamana elokuvaversiona, jossa Joel Rinne esiintyy nimiroolissa. Moni Palmu-fani vannookin juuri hänen luomansa hahmon nimeen, eikä soisi kenenkään muun vievän häneltä tätä roolia. Täytyy myöntää, että itsekin suhtauduin etukäteen hienoisella varauksella tarinan näytelmäversioon, vaikken varsinaisiin Palmu-faneihin lukeudukaan. Onko mahdollista, että komisario Palmu saisi uudenlaisen hahmon? Entäpä hänen niin ikään klassikoiksi muodostuneet etsivätoverinsa? Miten näyttämöllä onnistutaan toteuttamaan salapoliisitarinan erilaiset juonenkäänteet? Ja tuleeko näytelmästä pelkkä elokuvan jäljitelmä?

Mika Waltarin tytär Satu Waltari vastusti aikoinaan Palmu-tarinoiden muokkaamista teatteriversioksi. Myöhemmin Waltarin perikunta on ottanut myönteisemmän kannan asiaan. Komisario Palmun erehdyksen on Mika Waltarin romaanin pohjalta näytelmäksi dramatisoinut hänen tyttärenpoikansa Joel Elstelä. Turun Kaupunginteatterissa näytelmän ohjauksesta vastaa Panu Raipia ja Palmun roolissa nähdään Taneli Mäkelä. Näytelmän lavastus on Jani Uljaksen, pukusuunnittelu Tiina Valkaman ja naamioinnin suunnittelu Anna Kuljun käsialaa. Valosuunnittelusta vastaa Petri Suominen ja äänisuunnittelusta Eero Auvinen ja Mikko Hellström.

46647390075_b5b8f590a4_k
Bruno Rygseckin punainen kirja

Tarinassa Palmu apulaisineen joutuu selvittämään Helsingin rahaylimystöön kuuluvan Bruno Rygseckin (Stefan Karlsson) kuolemaa, joka tapaturman sijaan osoittautuu murhaksi. Tapahtumien kulkua tarkastellaan näyttämöllä nerokkaasti takautumien ja mielikuvien kautta. Näin katsoja pääsee tutustumaan myös surmatun Brunon häikäilemättömään persoonaan. Mukana on koko joukko Brunon sukulaisia ja ystäviä, jotka ovat edellisiltana vierailleet talossa. Kunnon murhamysteerissä on tietysti myös  hovimestari, Brunon miespalvelija Batler (Kimmo Rasila). Kaikilla roolihahmoilla tuntuu olevan jotain salattavaa ja myös motiivi murhaan. Tarinan edetessä he alkavatkin tarkkailla ja epäillä toisiaan.

Heti esityksen alussa saan huomata, että ennakkoluuloni näytelmäversiota kohtaan olivat turhia. Näyttämöllä avautuva avara, tummansävyinen sali maisematapetteineen, antiikkisine huonekaluineen, täytettyine eläimineen ja kynttelikköineen, johdattaa katsojat tiiviiseen 1930-luvun murhamysteerin tunnelmaan. Näytelmän lavastus sekä valojen käyttö ja äänitehosteet ansaitsevatkin mielestäni täyden kympin. Niiden avulla esitykseen on saatu luotua jännitystä ja kauhun tuntua, ja ne tuovat siihen myös elokuvallisia elementtejä. Kohtauksesta toiseen siirtyminen rytmittyy hienosti juuri valoja apuna käyttäen. Myös näytelmän puvustus ansaitsee kiitokset. Huomio kiinnittyy erityisesti miesten olkatoppauksiin ja väljiin housunlahkeisiin sekä naisten polven alapuolella liehuviin helmoihin ja tyylikkäisiin päähineisiin. Kaikki ajan hengen mukaisia.

47509930522_a5691ef84c_k
Kaikilla tuntuu olevan jotain salattavaa

Taneli Mäkelä tiesi hyppäävänsä isoihin saappaisiin lupautuessaan Palmun rooliin. Näytelmän teosavauksessa hän kertoi, että päätti tietoisesti olla pyristelemättä eroon Joel Rinteen luomasta ikonisesta hahmosta. Hän onnistuukin olemaan sopivassa määrin samanlainen ja kuitenkin erilainen Palmu, kuin mitä elokuvissa on totuttu näkemään. Hän on määrätietoinen, autoritäärinen, kansanomainen, pirullinenkin, muttei ihan yhtä äreä kuin Joel Rinne roolissaan. Kuulustelutilanteissa hänestä puhkeaa esiin vähän pehmeämpikin puoli, ja hänellä tuntuu olevan myös psykologista silmää. Mielestäni Taneli Mäkelä sopii loistavasti komisario Palmun rooliin. Myös etsivä Virtaa näyttelevä Markus Ilkka Uolevi sekä etsivä Kokkia esittävä Teemu Aromaa istuvat hyvin rooleihinsa. Virta on pedantti ja tosikkomainen ja Kokki puolestaan asioita nopeammin oivaltava, leppoisa ja vitsailevakin. Kohtaus, jossa Kokki rakentaa Virralle kaaviota murhamysteeristä sohvatyynyjä apunaan käyttäen, on todella herkullinen. Näyttämöllä leikitellään myös hauskasti etsiväkolmikon pituuseroilla.

Muista näyttelijäsuorituksista nousee erityisesti esiin Kimmo Rasilan Batler. Hän saa sisällytettyä miespalvelijan rooliinsa sopivasti menneen ajan arvokkuutta, hienostuneisuutta ja hermostunutta salailua. Stefan Karlsson taas on Bruno Rygseckinä juuri niin röyhkeä ja brutaali kuin suvun mustan lampaan kuuluukin olla. Severi Saarisen Aimo Rykämö on rempseä ja naiivi ja hauskuuttaa yleisöä letkeillä sutkautuksilllaan. Eila Halosen vanha neiti Amalia Rygseck puolestaan on teräväkielinen ja määräilevä, mutta komisario Palmu onnistuu houkuttelemaan hänestä myös sovinnollisemman puolen esiin. Mika Kujalan esittämä insinööri Erik Vaara herättää epäilyksiä temperamenttisen luonteensa ja äkkipikaisen käytöksensä vuoksi.

47562909271_941bf98c9d_k
Etsiväkolmikko murhamysteerin äärellä

Vaikka suuri osa katsojista oli varmaan nähnyt rikostarinan elokuvaversion, lienee monelta päässyt unohtumaan juonen kulku. Kuka on murhaaja, miten hän paljastuu, ja mikä on murha-ase? Olin itse kertauksen vuoksi katsonut elokuvatallenteen ennen esitystä. Jouduin silti näytelmää seuratessani olemaan tarkkana, että pysyin juonen käänteissä mukana, ja jännitin ratkaisua loppumetreille asti. Ei voi kuin ihailla sitä, miten taitavasti Mika Waltari on murhamysteerinsä rakentanut. Kaikille kaltaisilleni epäilijöille voin näytelmän nähtyäni kertoa, että tämä klassikkotarina toimii vallan mainiosti myös teatteriversiona. Panu Raipia työryhmineen on onnistunut rakentamaan siitä näyttämölle hienon ja tiivistunnelmaisen esityksen. Mutta mikä sitten oli se Palmun erehdys? Siinäpä riittääkin pohdittavaa vielä moniin illanistujaisiin.

 

Teksti: Tiiti

Kuvat: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri

Otsikkokuvana osa Komisario Palmu -julistekuvasta: Otto-Ville Väätäinen ja Marita Koivisto / Turun Kaupunginteatteri

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s