Enpä olisi osannut arvata, miten hykerryttävää on hypätä ajassa neljännesvuosisata taaksepäin, 1990-luvun puoliväliin, noihin oman elämäni ”ruuhkavuosiin”. Sinne minut johdatti Vinttiteatterin vierailuesitys Saunan takana Turun Kaupunginteatterin Sopukassa. Näytelmän ovat käsikirjoittaneet Anu Heikkilä ja Karlo Haapiainen. Anu Heikkilä on myös ohjannut esityksen ja vastaa sen lavastuksesta. Näytelmä kertoo laman synnyttämistä traumoista ja yrityksistä selvitä niistä. Vakavaa aihetta ja siihen liittyviä ihmiskohtaloita käsitellään lämpimästi, pilke silmäkulmassa, ja esityksessä on sekä komedian että tragedian aineksia.

Näytelmän nimi Saunan takana herättää monenlaisia mielikuvia. Esityksessä nämä sanat tarkoittavat ensisijaisesti yksityistä terveysklinikkaa, jota laman vuoksi työpaikkansa menettänyt terveydenhoitaja Helena Nurmes (Sanna-Mari Metsi) pitää kotitalonsa saunan takana. Näin hän voi työnsä ohessa huolehtia ikääntyvästä äidistään (Anna Heikkilä). Osmo Viiri (Jussi Lankoski) puolestaan on konkurssin läpikäynyt, puolisonsa Ludmilan (Anna Heikkilä) hylkäämä ja itsetuntonsa menettänyt kustannustoimittaja, joka hakeutuu Helenan vastaanotolle epämääräisten ahdistusoireidensa vuoksi. Näytelmän päähenkilöt ovat laman uhreja. He etsivät epätoivoisesti keinoja selvitä menetyksistään ja yrittävät löytää uudelleen paikkansa yhteiskunnassa. He vaikenevat kipeistä asioista ja puhuvat enemmän toistensa ohi kuin toisilleen. Paitsi Helenan äiti, joka miehensä lähdön jälkeen on kokonaan lakannut puhumasta.

En ole aikaisemmin nähnyt Vinttiteatterin esityksiä ja siksi yllätyin positiivisesti siitä, miten lahjakkaita sen näyttelijät ovat. Esityksessä on neljä roolihahmoa ja kolme näyttelijää (Anna Heikkilä tekee kaksoisroolin), jotka kaikki ovat loistavia rooleissaan. He onnistuvat luomaan hahmoistaan hyvin uskottavia niiden koomisuudesta huolimatta. Osmon monologi, jossa puhelinsoitto laukaisee ajatusten virran, on tilanteiden liioittelussa vertaansa vailla, ja Helenan villi ja taidokas tanssiesitys tuskin jättää ketään kylmäksi. Ludmila puolestaan hurmaa katsojat vierasperäisellä aksentillaan, ja Helenan äiti laahustavalla askelluksellaan.

Saunan takana tarjoaa katsojille monta herkullista kohtausta. Yksi riemastuttavimmista on se, kun Suomi voittaa jääkiekossa MM-kultaa. En ole mikään urheilun ystävä ja koin aikoinaan raivostuttavana sen valtavan uhon, minkä voitonhuuma suomalaisissa nostatti. Kuukausitolkulla kaikkialla ja joka tuutista kaikui Den glider in. Vasta tämän esityksen yhteydessä minulle valkeni, miten tärkeä tuo voitto oli kansakunnallemme ja meidän laman kolhimalle itsetunnollemme. Kun näytelmässä roolihahmot television ääressä repesivät hillittömään riemuun voiton johdosta, minun oli vaikeuksia pysytellä penkissäni, mutta tällä kertaa ei raivosta, vaan innostuksesta. Mieleni teki syöksyä lavalle heiluttamaan Suomen lippua ja laulamaan ääneni käheäksi, niin mukaansatempaava tuo kohtaus oli.

Näytelmän puvustus, lavastus ja näyttämön esineistö toivat väistämättä mieleen 1990-luvun. Lankapuhelimen pirinä, kuvaputkitelevisio, C-kasetit ja tuulipuvut saivat minut tuntemaan sisälläni lämpimän ailahduksen. Samoin esityksen iskelmät ja televisio-ohjelmat, kuten Karpolla on asiaa. Laman jälkeiseen aikaan veivät myös sopivasti ne melko kyseenalaiset vaihtoehtohoidot, joita Helena kokeili Osmoon. Apua ongelmiin ja ahdistukseen haettiin perinteisesti myös saunan löylyistä.

Ajat muuttuvat ja vähitellen me unohdamme, millaista oli ennen. Näytelmän käsiohjelmassa Anu Heikkilä toteaa: ”Teatterin avulla pystymme tarkastelemaan ja jäsentämään mennyttä aikaa ymmärtääksemme sitä, ja lisäksi teatterin keinoin pystymme elämään hetkiä menneestä uudelleen.” Saunan takana on pienimuotoinen ja oivaltava kurkistus lähimenneisyyteen. Se kannattaa käydä katsomassa jo ihan nostalgiamielessä ja muistin virkistykseksi. On hienoa, että Turun Kaupunginteatteri tekee yhteistyötä vapaan kentän esiintyjäryhmien kanssa. Se rikastuttaa ja monipuolistaa teatterin tarjontaa ja tuo ohjelmistoon piristävän lisän.

Teksti: Tiiti

Kuva: Turun Kaupunginteatteri/Vinttiteatteri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s