Henkilöt:

Se tyyppi Parasta elämässä -esityksessä
Hamlet, Tanskan prinssi

 

(Tyhjä tila. Tyyppi saapuu näyttämölle oikealta, Hamlet vasemmalta.)

Hamlet
Mikä tämä paikka on?

Tyyppi
Tervetuloa.

Hamlet
Kuka te olette?

Tyyppi
Oi, kuka kulloinkin. Mies, nainen tai kaikkee siltä väliltä. Mut oikeastaan mä olen mun tarina.

Hamlet
Onko teille mahdotonta vastata normaalisti kysymykseen?

Tyyppi
Miljoona neljä: parasta elämässä on pieni arvotuksellisuus.

Hamlet
Te alatte ärsyttää minua toden teolla.

Tyyppi
Oo ihan rauhassa. Ajattele vaiks Seija Simolaa.

Hamlet
Minä varoitan teitä. Minä olen murhannut seitsemän ihmistä teitä ennen enkä minä –

Tyyppi
Oho, murhaaja! Sua ei elämä varmaan oo kohdellu hyvin. Mut älä kohkaa. Ei täällä voi tappaa, ei ees vahingoittaa.

Hamlet
Selittäkää.

Tyyppi
Mitä ei oo, sitä ei voi tuhota. Paitsi jos ne unohtaa meidät.

Hamlet
Ketkä ne? Kuulkaa nyt, minä olen omin käsin tappanut setäni, hänen lakeijansa ja rakastettuni veljen niin että minä en enää pahemmin välitä jos isken miekkani teidänkin lihaanne!

Tyyppi
Setäsi ja lakeijasi? Ja sä oot ton näkönen… Sä olet Hamlet, eiks niin?

Hamlet
Mistä tunnette minut?

Tyyppi
Fiktiossa toiset fiktiot on edelleen fiktioita.

Hamlet
Nyt ymmärrän! Tässä on kiirastuleni, myriadeja vuosia toisen hullun seurassa!

Tyyppi
Älä pelkää. Sä meet sinne mistä mä tuun.

Hamlet
Mistä te sitten tulette?

Tyyppi
Miljoona viis: parasta elämässä on yllättyä ilosesti kun huomaa yhtäkkii et on siellä mis ei oo pitkään aikaan tullu käytyy.

Hamlet
Tuollaista sontaa voi suoltaa vain kyyhkynmaksainen haihattelija, joka ei tiedä mistään mitään.

Tyyppi
Mä tiedän vaiks mitä. Mulla on tavallaan lista siitä mitä mä tiedän. Joku aika sitten mä sain tietää, et Gustav Mahler on Beyoncén –

Hamlet
Sanoja sanoja sanoja! Minä en enää jaksa niitä! Ne eivät ole mitään, hämäävät vain meidät irti toiminnasta! Mahtaa olla hauskaa olla tuollainen hullu, voi elää tietämättään tällaisessa vankilassa, ja kun toiset käyvät kuolemaansa, voi istuksia väkertämässä listoja ja rallatella –

Tyyppi
Sä et tiedä mistä sä puhut.

Hamlet
Niinkö? Minä olen kuollut, minun äitini ja rakastettuni ovat oluttynnyrien tappeina! Heitä vastaan en kohottanut miekkaani, mutta murhasin heidät kuitenkin. Ja sitten ovat he, jotka kylmäverisesti, vailla pienintäkään moraalista tai jumalopillista epäröintiä, toimitin pois maailmasta! Ja nyt minä joudun kuuntelemaan hullun tarinointia, tarinointia joka paljastaa, että te olette narri oman elämänne komediassa. Te, te mokomakin suunpieksäjä, ilveilette kuin elämä olisi ruhtinaan pitopöytä, jossa paistia kannetaan paistin päälle ja reiniläinen virtaa kuin vesi norjalaiskoskessa, tietämättä mitä on elämä, millaista tuskien alla huokailua meille muille, jotka olemme –

Tyyppi
Mun äiti oli tosi pitkään masentunut. Mä olin seitsemän, kun se ekan kerran koitti tappaa ittensä. Ja sit vähän aikaa sitten –

Hamlet
(Kiinnostuneena) Tappaa? Hänkö pystyi siihen?

Tyyppi
Niin.

Hamlet
Kerro, kerro! Miten hän pystyi voittamaan pelkurimaisen tuntemattoman maan pelon? Millainen hän oli? Mistä hän sai voiman siihen?

Tyyppi
Voiman? Ei se oo voimaa. Se on just sitä et ei oo voimaa, ei oo voimaa nähdä niitä asioita, minkä takia elämä on elämisen arvosta.

Hamlet
Elämisen arvoista? Jos ylipäänsä on mitään mikä on elämisen arvoista, on vaa’an toiseen kuppiin panna musertavia asiainhaaroja, jotka saavat onnellisimmankin kiroamaan syntymänsä päivää.

Tyyppi
Kuuntele nyt. Mä aloitin tekemään listaa kun äiti ekan kerran yritti itsemurhaa. Siinä on kaikki ne asiat jotka tekee elämästä arvokasta. Numero yks: jäätelö. Numero kaks: vesisota. Sä et varmaan ihan ymmärrä mitä nää on, mut sitten on –

Hamlet
Tuollaista argumenttien olkilinnoitusta vastaan minulla on lähettää niin murskaava vastaväitteiden legioona, että teidän tekisi mieli heittäytyä tykinkuulan eteen pelkästä häpeästä. Siis, ensinnäkin, kiipijät, jotka syrjivät kunnon miestä –

Tyyppi
Se että ihmiset menee mukkelis makkelis –

(Kummatkin kiihtyvään tahtiin.)

Hamlet
Pahansuovan onnen turmanuolet!

Tyyppi
Katsoa telkkaria vaikka nukkumaanmenoaika meni jo!

Hamlet
Lihamme perimä kurja piina!

Tyyppi
Se että joku laittaa sulle ruokaa!

Hamlet
Huoraava rakkaus!

Tyyppi
Keltainen väri!

Hamlet
Ajan ruoska!

Tyyppi
Raidalliset tavarat!

Hamlet
Ylimieliset hallitukset!

Tyyppi
Vinyylilevyt!

Hamlet
Lakien polkeminen!

Tyyppi
Palindromit!

Hamlet
Sielentuskat!

Tyyppi
Suklaa!

(Viimeisten repliikkien kohdalla lausuntatahti saavuttaa maksimin. Molemmat keskeyttävät äkisti ja tasaavat hengityksensä.)

Hamlet
Mutta pahinta on se, että pelko siitä mitä on salatussa kuolon maassa, tekee meistä pelkureita ja suistaa aikomuksemme radaltaan.

Tyyppi
Ei se nyt ihan tolleen ole. Kuule Hamlet, mä olen vuoskymmenet tehnyt tavallaan tutkimusta siitä, miks elämä on parempi kun kuolema. Jo siis se et on palindromeja, riippumattoja, suklaata ja siis just tälläsii asioita tosi paljon, mun papereissa yli miljoona, niin se kun voi jokaselle niistä uhrata ajatuksen ja miettii ja kokea ja –

Hamlet
Heikun keikun. Vastaa minulle: saivatko ne äitisi jäämään elämään? Niinpä.

Tyyppi
Okei, mutta sitten ollaan kuitenkin sä jä mä. Mulla on lista, mä ajattelen sitä, kartutan sitä ja ammennan siitä voimaa. Ja kyllä mun mielestä mä oon pärjänny paremmin kun mitä ois voinu käydä, siis olosuhteet huomioon ottaen. Mut sitten sä keskityt tollasiin juttuihin ja lopulta sä et näe mitään muuta kun tollasii masentavii juttui ja sit käy niin ku käy. Sä olisit voinu valita toisin.

Hamlet
Olisinko?

Tyyppi
(Keveästi) Olisit.

Hamlet
Olisinko?

Tyyppi
Olisit, olisit.

Hamlet
Hyvä. Siis: minä olisin voinut valita toisin. Minulla on siis vapaa tahto. Niinkö?

Tyyppi
Just nii.

Hamlet
Silloin myös sinulla on vapaa tahto. Olenko oikeassa?

Tyyppi
Myös mulla on vapaa tahto.

Hamlet
Eli sinä olisit myös voinut valita toisin?

Tyyppi
No tietty.

Hamlet
Hyvä. Kerro siis minulle: äitisi on yrittänyt surmata itsensä. Sinulla olisi mahdollisuus tehdä lista, joka todistaa että elää kannattaa. Et silti sitä tee. Mitä tapahtuu nyt?

Tyyppi
Mä en ihan ymmärrä mitä sä tarkotat.

Hamlet
Sen sijaan että laadit listan, mitä teet? Miten jätät naisen ryntäämään kohti kuoleman maata, itse kääntäen katseesi pois?

Tyyppi
No en mä nyt niin tekis. Ihan varmasti mä tekisin jotain, yrittäisin puhua sille tai…

Hamlet
Sinä vakuutit minulle että voit toimia miten tahansa. Nyt: et tee mitään vaan annat äitisi kuolla, nukkua –

Tyyppi
Mä en vois edes kuvitella että mä vaan kattoisin vierestä kun se on surullinen ja ei pysty ees elämään –

Hamlet
Mikset? Heikko nainen!

Tyyppi
Koska mä jumalauta rakastan sitä!

Hamlet
Haa! Rakastat! Ja koska rakastat äitiäsi, sinun on pakko yrittää pitää hänet elossa!

Tyyppi
No totta kai!

Hamlet
Sinä siis et voinut valita, et edes kuvitella valitsevasi toisin.

Tyyppi
En niin.

Hamlet
Eli sinun oli pakko toimia niin kuin toimit.

Tyyppi
No pakko ja pakko. Mä halusin toimia niin, koska mä rakastan sitä.

Hamlet
Meidän halumme on suurin hallitsijamme, kenraali joka marssittaa meitä mielettömiin päämääriin pelkkien haavekuvien tähden. Ja rakkaus on halujemme tyranni, se suistaa meidät päämääriin, joita ei ymmärrä kukaan, kaikkein vähiten me itse. Ja pahin kaikesta on, ettemme kykene sitä ymmärtämään, vaan syöksymme tekoihin joista ei ole iloa kenellekään, vähiten meille itsellemme. Mutta niin on oltava, sillä me emme ole itsemme herroja, emme suvereeneja subjekteja, vaan kuin hyötyeläimiä, hevosia, jotka on kytketty kääntöpöytään tuottamaan voimaa koneistolle. Luulemme marssivamme omia päämääriämme kohden, mutta me vain pyöritämme koneistoa, johon meitä suurempi, meitä ohjaava voima on meidät kytkenyt.

Tyyppi
Niin no, kai toikin on osittain totta.

Hamlet
Päädyit tekoosi, koska rakastit äitiäsi. No, minä tein mitä tein koska rakastin isääni. Miten tekojeni luonne eroaa vähääkään sinun teoistasi?

Tyyppi
Niin kai sit. Mutta kai sä myönnät, että elämää voi kattella aika eri tavalla kuin mihin sä pystyit.

Hamlet
Jos olisinkin pystynyt… No, sellaista ei minulle suotu. Voi, vielä tunti sitten puristin säilää kädessäni, valmiina marssimaan helvettiin saakka vain saadakseni toteutumaan haaveen, joka ei itse ollut mitään. Luoja, elämä on vaan varjo, hupsu tarina, mieltä vailla.

Tyyppi
Mä oon aika yllättyny et sä sanot tolla lailla.

Hamlet
On paljon mistä yllättyisitte jos tietäisitte.

Tyyppi
Ajatukset tosiaan tekee eron. Mulle elämä on ihmeellistä.

Hamlet
Olet se ystävä, jota minulla ei koskaan ollut.

Tyyppi
Miljoona kuus: Hamlet.

Hamlet
Mihin nyt?

Tyyppi
Alusta kaikki. Ymmärrät sä?

Hamlet
(Katsoen ympärilleen) Kyllä kai.

Tyyppi
Me ei voida muuta. (Pitkä hiljaisuus.)

Hamlet
Olla valmiina, siinä kaikki. Antaa mennä.

Tyyppi
Heippa hei.

Hamlet
Tapaammeko me enää?

Tyyppi
Miljoona seittemän: parasta on törmätä odottamatta vanhaan tuttavaan.

(Poistuvat: tyyppi vasemmalle, Hamlet oikealle. Esirippu alas.)

 

Daniel

 

Näytelmän inspiroivana tausta-aineistona on käytetty erityisesti Eeva-Liisa Mannerin suomennosta William Shakespearen Hamletista sekä Pentti Kotkaniemen ohjaamaa teatteriesitystä Duncan Macmillanin Parasta elämässä (Every Brilliant Thing) -näytelmästä, joista tehdyt tulkinnat ovat täysin kirjoittajan omia, eivätkä edusta Kotkaniemen, Macmillanin, Mannerin tai Shakespearen kantaa.

© 2019. Näytelmän esitysoikeuksia valvoo tekijä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s