Näin Turun Kaupunginteatterissa Parasta elämässä monologiesityksen viimeisen näytöksen 4.12 Pienellä näyttämöllä. Kyseessä on tunnetun ja useita palkintoja voittaneen näyttelijä, Martti Suosalon esittämä, Pentti Kotkaniemen ohjaama ja koko työryhmän sovittama tulkinta Duncan Macmillanin ja Jonny Donahoen näytelmästä Every Brilliant Thing (2013).

Näytelmä kertoo masentuneesta äidistä ja masennuksen vaikutuksesta koko perheeseen sekä keskiössä olevan tarinaa kertovan pojan elämään. Poika alkaa jo nuoressa iässä listata asioita, jotka ovat parasta elämässä, jotta saisi osoitettua kroonisesti sairaalle äidilleen, että eläminen on elämisen arvoista.

Monologin esittävät mestarinäyttelijän lisäksi myös koko yleisö, jolle annetaan tärkeitä, mutta kuitenkin helppoja rooleja. Esitystä siis muokkaa joka esityksessä kaikki kanssakatsojat; ei pelkästään läsnäolollaan ja osallistumisellaan, vaan myös sillä, minkä mielikuvan kukakin ihminen antaa tästä hetken aikaa esittäneestään hahmosta. Esimerkiksi yleisöstä otettu isähahmo, joka muuttuu luonnollisesti joka esityksessä, vaikuttaa paljon siihen, millaisen kuvan katsojat isästä saa, vaikka teksti ja ohjeet ovatkin jokaisella kerralla samat.

38993979844_5e0035b622_k.jpg
Martti Suosalo ja jonkun esityksen isän/nuoren pojan lyhyen roolitehtävän saanut yleisöläinen.

Heti näytelmän nähtyäni sain idean, että voisin liittää tähän tekstin yhteyteen vähän enemmän itsestäni. En ole kirjoittanut tänne blogiin mitään esittelyä itsestäni, jos sitä lyhyttä palstaa siinä etusivulla ei lasketa, joten ajattelin ihmisten voivan ymmärtää teksteistä selkeästi läpipaistavaa epävarmuuttani ja muitakin mietintöjäni, jos osaisivat liittää ne minuun ja elämääni. Päätin kuitenkin vastata tähän kysymykseen näytelmän kautta, koska se saa varmasti jokaisen miettimään, mikä tosiaan on parasta elämässä?

Parasta elämässä on olla nuori. Parasta elämässä on tietää, että ikä jota elän, on vaihe, jonka esikuvanikin ovat käyneet läpi. Pitää osata muistuttaa itseään, että asiat eivät ole pysyviä, ja tämän hetken huonot hetket tuntuvat pieneltä ajanjaksolta myöhemmässä iässä. Elämässäni parasta tällä hetkellä on asiat, joita olen saanut viimeinkin hoidettua kuntoon. Olen suorasanattomuuteen taipuvuudestani huolimatta kyennyt kertomaan vanhemmilleni oikeista tarpeistani, olen pystynyt avaamaan epävarmuuttani, olen päässyt puhumaan ongelmistani, olen saanut apua ja irtautunut arjesta omien tarpeitteni mukaan. Paras ominaisuus minussa, on osata kuunnella itseään ja tarpeitaan.

38993985424_4f7fed1190_k

Miten päädyin teatteriin? Miten päädyin katsomaan tätä näytelmää? Miten päädyin sen kautta pohtimaan: ”mikä on parasta elämässä?”? Miten päädyin kirjoittamaan siitä tänne blogiin?

Kiinnostuin teatterista 7. luokan lopulla, omien sanojeni mukaan aika myöhään. Minulla ei ole ikinä ollut mikään kulttuuriperhe, joten teatteri ei ollut edes kovin tuttu käsite minulle. Innostus lähti leviämään nopeasti, koska olen luonnostaan äärimmäisen herkästi innostuva ihminen. Teatterissa käymiseni kasvoi vuodessa nollasta useaan kymmeneen kertaan, ja se on ehkä yksi parhaista asioista, mitä minulle on tapahtunut. Parasta elämässä on teatteri.

Näytelmässä käsitellään masentunutta äitiä, josta minulla ei ole suoranaisesti omakohtaista kokemusta. Kävin silti itse läpi masennusjaksoja ja diagnoosin perusteella minulle todettiin se ihan sairautenakin vuosia sitten alakouluaikoinani, joka vaikutti tietenkin koko perheeseeni. Parasta elämässä oli parantua masennuksesta.

Näytelmä teki juuri sen, mitä toivoinkin sen tekevän. Se viihdytti, kosketti, loi yhtäläisyyden tunnetta, sai miettimään, ja tietenkin arvostamaan Suosaloa näyttelijänä vieläkin enemmän. Parasta elämässä on ehkä yksi parhaista, ellei paras näytelmä, minkä olen tähän mennessä nähnyt (ainakin niin pitkälle, kun jaksan miettiä).

Parasta elämässä on Parasta elämässä.

kuvat: Otto-Ville Väätäinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s