Turun Kaupunginteatterin sulkee sisäänsä monenlaista tekijää ja osaamista. Teatterilla kuten monien muidenkin taiteen ja luovien alojen ympärillä leijuu glamouria, joka tavallaan erilaistaa teatterin normaalista. Teatteri on kuitenkin työpaikka, vaikka se on paikka missä luodaan, luovitaan ja rakennetaan lumoa.

dav

”pukkari”

Haastateltavina tänään teatterin tekijöinä/pukijoina ovat Minna ja Reetta. Minna on ollut talossa vuodesta – 8 ja Reetta n 5 vuotta. Minna on tullut taloon kuiskaajan sijaisuuteen ja Reetta pukijaksi, mutta työskentelee nykyisin teatteriompelijana.

Pukija on puvuston monitoimityöntekijä, jonka työhön kuuluu kaikenlaista ja jos aikaa jää aikaa pukijan töiltä, niin on myös ompelimossa valmistamassa pukuja tuleviin esityksiin. Työ on hektistä ja iltapainotteista ja harjoituskautena tehdään töitä kahdessa jaksossa päivän aikana. Työviikon pituus on usein 6 päivää. Työ määrittää arkea ja vapaa-aikaa niin hyvin, että kovin säännöllisiä harrastuksia pukijan päiviin ei voi kuulua, mikä on työn raskain puoli.

Työ on toisaalta sosiaalista, mutta vaatii joustavuutta ja valmiutta mukautua tilanteiden mukaan. Pukija järjestää näyttelijöiden roolivaatteet vaihtojen mukaan ja kaiken on oltava oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja oikeassa järjestyksessä näyttelijöiden pukuvaihdoissa. Pukija on mukana kulisseissa avustamassa vaatteiden pikavaihdossa ja näytösten jälkeen keräävät vaatteet huoltoon ja pesuun. Iso osa työstä onkin vaatteiden huoltoon liittyvää työtä. Huolto käsittää myös korjaus- ja muutostyöt vaatteisiin.

 

dav   dav   dav

Minna muistaa ajan, jolloin osa näytösvaatteista pestiin harkiten. Toisinaan näyttelijät olivat sitä mieltä, että pesu pesee vaatteista myös roolit.

Pukijat ovat mukana teknisissä harjoituksissa kun luodaan ”näyttämötekniikan koreografiaa”; ihmiset, paikat, esineet ja niille paikat. Sen mukaisesti lyödään lukkoon vaihdot ja iskut ja sitä kautta myös pukujen ja vaatteiden vaihtopaikat. Jokaisen uuden näytelmän sisälle pitää päästä nopeasti, jotta pystyy mukautumaan esityksen rytmiin ja reagoimaan nopeasti myös mahdollisiin muutoksiin

Pukija saapuu noin pari tuntia ennen näytöstä valmistelemaan kaiken valmiiksi ennen esityksen alkua. Vaatteista asetellaan sivunäyttämölle ja lavasteisiin valmiiksi. Väliajalla on ns väliaikavaihto, jossa taas ladataan toisen näytöksen vaatteita valmiiksi.  Näyttelijöiden toiveet pyritään ottamaan huomioon ja mukauttamaan kokonaisuuteen sillä näyttelijähän on pukijan lähin työnantaja.

Pyrotekniikan käyttö on lisääntynyt teatterissa nykypäivänä, joten vaatehuollon jälkeenkin pukija huolehtii myös asianmukaisista ja sovituista palosuojauksista. Turvallisuusvaatimukset ovat tarkkoja ja koskevat niin näyttelijöitä kuin näyttämön taustahenkilökuntaakin. Turvakengät ja mustat vaatteet ovat osa pukijankin työvaatetusta. Näyttämöllä liikkuu näyttelijöiden lisäksi näyttämötekniikan henkilökuntaa mm lavastevaihtojen aikana ja ei ole tarkoituksenmukaista, että siellä ollaan liian näkyvästi esillä

Yleisesti ottaen työn vaatimukset ovat tänä päivänä hyvin erilaiset kuin jokin aika sitten. Työ teatterilla on arkistunut ja nykyaikaistunut ja siitä puuttuu menneiden aikojen tyyli. Boheeminen kulttuuri on vähentymässä vaikka edelleen teatterilla on omanlaisensa ilmapiiri ja luonne. Teatteri on oma maailmansa, missä kaikki teatterilaiset tuntevat ja tunnistavat toisensa.

Pukijan työssä on energiaa, tapaa uusia ihmisiä; tunnelmat ja jutut vaihtuvat päivästä toiseen. Yhteisössä myös jokainen tietää paikkansa ja tehtävänsä ja pukija siinä yksi olennainen osa kokonaisuutta. Teatteri sulkee sisäänsä tuhansia erilaisia osasia ja avautuu meille kansalaisille esityksinä, joiden luomisessa on ollut mukana tavaton määrä ihmisiä ja työtunteja, jotta meidän kokemuksemme olisi paras mahdollinen.

 

Kiitokset Reetta ja Minna yhteisestä tuokiosta/ML

Kuvat ML

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s