Teatterikokemuksen ei tarvitse rajoittua pelkkään esityksen katsomiseen. Katsojalla on lupa arvioida, peilata, verrata näkemäänsä sekä ympäröivään maailmaan että omaan koettuun elämään ja sen nostattamiin tunteisiin. Mutta mistä löytää välineet tähän? Tässä kohtaa on yleisötyön vuoro astua näyttämölle.

Lapsuuden täyttävät sadut ja mielikuvituksen taika. Tätä silmällä pitäen järjestetään teatterilla esimerkiksi satupäiviä ja Elämysten talo -tapahtuma. Elämysten talossa lapset näkevät heille tehdyn esityksen siitä, mitä teatteri oikeastaan on, lavasta ja äänestä aina pukuihin ja meikkeihin saakka.

Nuorena näkökenttä laajentuu. Tämä hetki ympärillämme sekä mennyt ja tuleva alkavat kiinnostaa. Teatterin ja koulun yhteistyössä oppilaat pääsevät keskustelemaan näytelmistä käyttäen apunaan yleisötyön koordinaattorin eli teatteriammattilaisen ammattitaitoa. Hän kykenee sanoittamaan nuorten kokemuksia ja selittämään niitä teatterin näkökulmasta, ja nuoret oppivat tulkitsemaan näkemäänsä ja sitomaan sen ympäröiviin ilmiöihin.

Aikuisena oman arjen tapahtumat kutoutuvat yhteen nähdyn esityksen kanssa. Näytelmän piinaavuus pääsee ihon alle, tai henkilöiden kohtalot kulkevat samoja reittejä omien kokemusten kanssa. Joskus näytelmä onnistuu nostattamaan pintaan muistoja, joita ei enää tiennyt olevan olemassakaan, tai kääntää katsojan ajattelun uuteen suuntaan. Joskus vain valahtaa penkkiin ja antaa laulujen tulvia korviin ja tanssiaskeleiden täyttää näkökentän. Kokemaansa pääsee peilailemaan muiden teatterinkävijöiden kanssa vaikkapa täällä kotikriitikoiden blogissa, josta löytyy monenlaista teatterinkävijää.

Iän myötä ihminen alkaa itse olla täynnä tarinoita jaettavaksi muille. Pienikin muistelma saa uuden mittakaavan, kun tapahtumat sijoittuvat vuosikymmenten taakse. Tuntemattomien aikakausien kuvaukset tuovat nuoremmille kuulijoilleen aina jotain kuvittelematonta ja ihmeellistä. Teatterin järjestämä Tarinateatteri antaa tarinoille enemmän aikaa, kun kuuntelemisen lisäksi tarina nähdään myös esitettynä. Teemat on kytketty tämänhetkisiin kaupunginteatterin näytöksiin, ja mukaan saavat tulla niin vanhemmat kuin vähemmän vanhemmatkin turisijat. Valmiit näytökset saavat hetkeksi väistyä taka-alalle, ja teatteri keskittyy kuuntelemaan.

Riippumatta elämänvaiheesta teatteri voi kulkea matkassa mukana, välillä läheisempänä, välillä kaukaisempana. Aina se on kuitenkin valmis antamaan kävijälleen juuri niin suuren kokemuksen, kuin tämä on valmis ottamaan vastaan. Yleisötyö pyrkii yhdistämään teatterin ja ihmisen silloin, kun on sen aika.

 

Tekstiä varten on haastateltu Turun kaupunginteatterin yleisökoordinaattoria Iida Rekosta. Lisätietoa yleisötyöstä teatterin sivuilta.

Kuva: Veli-Matti Hämäläinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s