Taru sormusten herrasta on paljon muutakin kuin Tolkienin klassikoksi yltänyt fantasiaeepos tai sen pohjalta laaditut massiiviset elokuvasovitukset, tai Turun kaupunginteatterin kiitetty tuore näyttämöversio. Kyseessä on nykyaikaisen kulttuuriteollisuuden aarre, maailmanlaajuinen tuotemerkki, jonka omistuksesta on taisteltu kuin sadun mahtisormuksesta ikään.

Pikkuisten hobittien sankaruudesta kertova nelituntinen teatterispektaakkeli sai kantaesityksen Turussa helmikuussa. Ohjauksellisesti harmonisen ja visuaalisesti vangitsevan esityksen tueksi laaditusta samanhenkisestä käsiohjelmasta löytyy roolitus- ja esitystietojen alta pienellä printattuna seuraava teksti: ”Perustuu J. R. R. Tolkienin kirjalliseen tuotantoon. Tuotettu The Saul Zaentz Companyn / Middle-Earth Enterprisesin luvalla ja sen antamalla lisenssillä. The Lord of the Rings ja siihen sisältyvät hahmot ja paikat ovat The Saul Zaentz Companyn / Middle-Earth Enterprisesin rekisteröityjä tavaramerkkejä.”

Mihin satu loppuu, siitä todellisuus alkaa – tai toisinpäin.

Taru sormusten herrasta ilmestyi alkujaan 50-luvun puolessavälissä, mutta alkoi saada suosiota vasta kymmenisen vuotta myöhemmin, kun Yhdysvalloissa julkaistiin kolmiosainen taskukirjapainos romaanista. 60-luvun lopulla kirjailija myi veromätkyjensä kattamiseksi kirjoihinsa pohjautuvien elokuva-, näyttämö- ja tuoteoikeudet United Artistisille. Sittemmin oikeudet siirtyivät Saul Zaentz Companylle ja sen tytäryhtiölle Middle-Earth Enterpriselle. United Artists piti itsellään kuitenkin elokuvasovitusten jakeluoikeudet, mutta Peter Jacksonin menestyselokuvien myötä lusikkansa maistuvaan soppaan ovat pistäneet media- ja viihdekorporaatioiden lukuisat yhtiöryppäät.

Tolkienin kirjallisesta jäämistöstä huolehtii hänen nimiinsä perustettu säätiö. Kirjojen, elokuvien, teatterisovitusten, videopelien ja muiden oheistuotteiden maailmassa on käyty veristä taistelua oikeuksista ja siitä-kuka-maksoi-kenelle-vai-maksoiko-mitään pitkälle tähän päivään asti. Lukuisten hyökkäysten ja vastahyökkäysten jälkeen jonkinlaiseen sovintoon osapuolten kesken päästiin vasta loppuvuodesta 2017.

Fantasiasaagan elokuva-, teatteri- ja tuoteoikeudet omistaa siis Middle-Earth Enterprise, joka on osa yhdysvaltalaista Saul Zaentz Companya. Jälkimmäinen kantaa perustajansa, elokuvatuottaja Saul Zaentzin (1921-2014) nimeä, joka toimi 60-luvulla musiikkialalla ja mm. Creedence Clearwater Revivalin managerina, kunnes ryhtyi itsenäiseksi elokuvatuottajaksi. Menestys tuli jo yhtiön toisen elokuvan, Yksi lensi yli käenpesän (1976), myötä. Myöhempiä hittejä olivat mm. Amadeus (1985), Olemisen sietämätön keveys (1988) ja Englantilainen potilas (1997).

Tolkienin sormus-trilogiasta Zaentz kiinnostui jo varhain. Hän osti elokuvaoikeudet United Artistilta 1976 ja oli pari vuotta myöhemmin tuottamassa romaanista laadittua piirroselokuvaversiota. Ralph Bakshin ohjaamaan tulkintaan sisältyi romaanikokonaisuudesta vain kaksi ensimmäistä osaa, ja vaikka elokuva sai hyvän vastaanoton, se ei koskaan valmistunut lopullisen muotoonsa. Peter Jacksonin on sanottu ottaneen paljon vaikutteita omaan elokuvaansa tästä varhaisesta ”yrityksestä” siirtää Tolkienin tarinaa elokuvaksi.

Tänään sormuksen ritareita on kolme, Middle-earth Enterprises, Warner Bros. ja Harper Collins Publisher. Yksi näistä kaikkea hallitsee ja kahta muuta, toinen elokuvaa, kolmas kirjaimin sanottua ja painettua. Taistelu sormuksen herruudesta tuskin on kuitenkaan vielä ohi, vaikka Klonkku syöksyy myös Turussa ilta illan jälkeen tuleen aarteensa perään huutaen: ”Minun Aarre! Oi Aarre!”. Varjojen saartamasta Mordorin maasta emme näin vähällä pääse.

Pekka Vartiainen

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

2 thoughts

  1. Kaikkinainen oheistieto ja kirjalliset taustat saattavat innostaa Tolkien pariin, mutta eivät lainkaan valaise varsinaista teatteritapahtumaa.

    Tykkää

    1. Kiitos, Ritva kommentistasi. Olet aivan oikeassa. Postaukseni tarkoite olikin juuri esityksen taustoittamisessa ei sen arvioinnissa. Mutta TSH on oivallista ja visuaalisesti upeaa teatteria. Sinne vain katsomaan ja ihastelemaan!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s