Parasta elämässä on Duncan Macmillanin kirjoittama monologinäytelmä, jossa itsetuhoisen äidin poika alkaa listaamaan asioita jotka ovat sanan mukaisesti parasta elämässä, ja joiden avulla hän yrittää saada äitinsä elämänhalun palaamaan. Turun Kaupunginteatteriin esityksen on ohjannut Pentti Kotkaniemi.

Esitys on periaatteessa monologi, mutta yleisö otetaan mukaan alusta asti hyvin suureen osaan. Kärsin jonkin verran asennevammasta osallistavaa teatteria kohtaan, mutta tämä esitys onnistuu toteuttamaan sitä tavalla, joka korjasi asennettani reilulla kädellä. Katsojat esiintyvät niin katsomosta käsin huutamalla kuin näyttämölläkin piipahtaen ainakin eläinlääkärinä, isänä, ja tyttöystävänä. Yleisön rooli ja osallisuus esitetään alusta asti hyvin arkisena ja normaalina, eikä se tunnu ollenkaan painostavalta tai ahdistavalta. On itse asiassa jopa melko piristävää nähdä tavallisia ihmisiä innostumassa omasta tärkeydestään osana tarinaa.

Näytelmän pääosassa Martti Suosalo kietoo ensisekunneista lähtien yleisön sormensa ympärille. Suosalon karisma ja puhdas näyttelijäntaito ovat niin kovaa tasoa, että vaikka tarina ei itsessään ole mitenkään kovin vallankumouksellinen tai uutta näkökulmaa tarjoava, seuraa yleisö täysin lumoutuneena monologikuninkaan työskentelyä. Suosalon läsnäolo saa esityksen tuntumaan enemmänkin improvisoidulta luennolta kuin käsikirjoitetulta monologilta, josta johtuen esitys tuntuu todella ainutkertaiselta ja originellilta.

Näin suurissa määrin yleisöä osallistaessa yllätyksiä tulee aina. Niin tässäkin esityksessä, kun eräs viiden sekunnin sivuosan saava herra unohtaa ainoan repliikkinsä. Suosalo selvittää kaikki tämänkaltaiset tilanteet ja pyörittää käsikirjoitusta miten tahtoo ja on niin täysin tarinan päällä, että en voi kuin ihailla miehen ammattitaitoa.

Parasta elämässä on nimekkään ja taitavan näyttelijän karismarummutus, jonka kaltaisesta haasteesta parhaiten tässä maassa suoriutuu Martti Suosalo.

 

Jere Hultin

 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s