Kybersielut on sekoitus monia tyylilajeja, vahvalla visuaalisella kuvastolla höystettynä.

Jos TET-harjoittelua nuoruudessa ei lasketa, on Lauri Tilkanen nyt ensimmäistä kertaa Turun kaupunginteatterin lavalla. Tunnelmat ovat kuitenkin kotoisat, sillä hän on kotoisin lähiseudulta Karinaisista ja nuorempana kaikki liikenevä aika kului Turun Nuoressa Teatterissa. Myös Kybersielujen ohjaajan, Janne Reinikaisen, kanssa työskentely oli ennestään tuttua.

Tilkanen ei tunnustaudu scifin superfaniksi, eikä hän myöskään perehtynyt näytelmän teemaan erityisesti etukäteen. Työskentelemään lähdettiin valmiiden tietojen ja harjoituksissa katsottujen muutaman leffan, mm. Blade Runnerin, pohjalta. Erityisen Kybersieluista, moniin muhin projekteihin verrattuna, tekee näytelmän työstäminen alusta asti yhteisvoimin, kaikkien näyttelijöiden jatkuva läsnäolo lavalla ja näyttelijöiden osallistuminen soittamiseen, mm. erilaisiin rumpuelementteihin.

IMG_5259

Tilkanen kannustaa tulemaan katsomaan näytelmää ilman ennakkoluuloja. Kyborgien ohella löydettävissä on monia muitakin teemoja, eikä huumoriakaan ole unohdettu. Mukana on niin perinteistä rakkaustarinaa, pohdintaa ihmisyydestä kuin vastakkainasettelua ihmisen ja koneälyn välillä. Jos näytelmän jälkeen jää mietityttämään, voiko koneella olla tunteita, ollaan Tilkasen mukaan näytelmän välittämän viestin ytimessä. Kybersielut on sekoitus monia tyylilajeja, vahvalla visuaalisella kuvastolla höystettynä.

Lukuisissa elokuvissakin näytellyttä Tilkasta viehättää teatterin hidastempoisempi kuvamaailma. Tutkittavaa riittää yleisöllekin pidemmäksi aikaa ja läsnäolon tunne on vahvempi. Kybersielujen parhaiksi puoliksi hän mainitsee yhdessä tekemisen, akustisen soittamisen esim. puulaatikoilla sekä teeman monipuolisuuden.

Teatterikin voi ottaa kantaa, joskin paljon riippuu tekijöistä. Kybersieluissa tuntematon nähdään uhkakuvana, kuten niin usein meidän arjessammekin. Usein itselle vieras on kuitenkin enemmänkin mahdollisuus, myös tapa rikastuttaa omaa ajatusmaailmaansa. Kybersielut opetti Tilkaselle paljon uutta aiheestaan. Pelkoa kyborgien täyttämästä tulevaisuudesta hän ei koe, vaan nyt olo tuntuu valveutuneemmalta teknologiaan liittyvien tulevaisuuskuvien suhteen.

Vielä ei ole tietoa, tullaanko Lauri Tilkasta näkemään myös tulevaisuudessa Turun kaupunginteatterin lavalla. – Kaikki on mahdollista, mutta mielellään tulen kyllä uudestaankin, Tilkanen toteaa. Vastausta tähän kysymykseen me teatteriyleisö jäämme odottelemaan.

Sara Nyman

Kuva:

Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s