Primadonnat kävivät katsomassa Kybersielut-esityksen viime viikon torstaina. Tämä oli yksi tämän näytöskauden odotetuimpia teoksia meille, sillä aihe on erilainen ja mielenkiintoinen. Näytelmää tähdittävät Pamela Tola ja Lauri Tilkanen ja sen on ohjannut Janne Reinikainen. Kybersielut sai ensi-iltansa 17.11. Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä.

Kybersielut kertoo futuristisen tarinan ajasta, jolloin ihmisen seurana täällä planeetalla ovat myös kyborgit. He ovat ihmisen näköisiä olentoja sillä erotuksella, että he ovat osaksi myös koneita. Teos käsittelee ihmisyyttä ja mikä tekee ihmisestä inhimillisen. Näytelmä myös pallottelee ajatuksella voisiko olla jopa niin, että kone olisi inhimillisempi kuin ihminen?

Processed with VSCO with hb1 preset

Kuva: Primadonnat

Ihminen on ihmiselle peto. Me olemme varsin aggressiivinen laji, joka raivokkaasti puolustaa itseään, omaa elinympäristöään ja heimoaan. Kyborgit nähdäänkin näytelmässä toisen rodun edustajana ja ainakin osa niistä pitää tuhota. Niiden eliminoiminen on arkipäivää ja siihen on koulutettuja kyborgintappajapoliiseja. Katsojalle ei kuitenkaan varsinaisesti käy ilmi miksi ne kyborgit nähdään niin pahoina?

Onko kyse mahdollisesti siitä, että kun on kone lakkaa olemasta pelkkä kone ja siitä tuleekin elävä, hengittävä olento, me alamme tosissamme pelätä sitä? Onko kyborgin ihmismäinen muoto ja se, että emme enää näekään koneen koodiin (eli pään sisälle) meille varoitus vieraasta lajista, joka uhkaa meidän olemassaoloamme? Huolimattakin siitä, että olemme jo tässä ajassa erottamattomasti yhteydessä koneisiin ja kaikenlaisiin kädenjatkeisiimme.

Näytelmä käsittelee myös ihmisen ja koneen rakkaustarinaa kun ihmispoliisi ja kyborginainen rakastuvat toisiinsa. Ainekset todella tärisyttävään ja koskettavaan tarinaan olisivat olemassa, mutta jostain syystä se ei tunnu kasvavan mittoihinsa, mikä oli pienoinen pettymys. Vai onko vain niin, että kun kone tuntee, on se yksiselitteistä ja suoraviivaista? Kun kone tunnistaa tunteeksi rakkauden, se ei kaipaa selityksiä. Asia ei kuitenkaan aivan avautunut meille ja jätti aavistuksen tyhjän olon. Lisäksi jonkinlaista epäloogisuutta juonessa on ja olimme tarinan kulussa hieman ymmällämme tapahtuvista käänteistä. Miksi tietyt asiat tapahtuivat ja mitä meille jätetään kertomatta?

Processed with VSCO with hb1 preset

Kuva: Primadonnat

Näyttelijävalinnat ovat loistavat ja heitä on ilo katsoa koko näytelmän ajan. He  muodostavat yhdessä myös bändin, mikä on hyvä tehokeino kohtauksesta toiseen siirtymisessä. Rytmikäs rummutusmusiikki ja sen symboliikka antavat ainutlaatuisen temmon koko näytelmän. Koko porukasta säkenöi mieletön energia, joka saa katsojan seuraamaan tapahtumia herkeämättä.

Kybersielut herätti meissä paljon kysymyksiä. Paljon enemmän kuin mitä niihin sai vastauksia yhdellä katselukerralla. Pienen makustelun jälkeen täytyykin istahtaa uudestaan teoksen äärelle ja löytää lisää tulkintoja käsitellyille aiheille. Iso suositus siis teille, joita kiinnostaa omien ajatustensa haastaminen ja perustavanlaatuisten kysymysten tutkiskelu.

Unna ja Pilvi – Primadonnat 

Artikkelin pääkuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri

P.S. Primadonnien iltaan kuului myös herkuttelua. Ilta starttasi Turun Kaupunginteatterin Ravintola Kivessä, jossa testiin menivät valkoviinimousse- ja suklainen perunaleivos. Näytöksen jälkeen muistiinpanoja mentiin puimaan Ravintola Storagen streetfood -annosten äärelle. Teki hyvää keskustella heti näytelmän jälkeen heränneistä kysymyksistä ja oli kiva huomata, että molemmat olivat yhdessä tuumin vähän pihalla näytelmästä.

Tässä pieni videokooste meidän Kybersielut-illasta. Kylläpäs oli taas hauskaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s