25.11.2017

timthumb[3]

Meidän Paavo – lentävä suomalainen – koko kansan juhlittu ja monien juoksujen suuri sankarihahmo, herättää edelleen monen mielessä tuntoja ja tunnelmia vaikka ei olisi koskaan nähnyt miehen juoksevan.

auramiespaavo2[1]

Meidän Paavo –Runebergin runon/1830/ suuri suomalainen salomaiden talonpoika; tunnettu ainakin nimeltä.

”Saarijärven salomailla asui

tilallansa hallaisella Paavo,

perkas, hoiti ahkerasti maataan;

mutta Jumalalta kasvun toivoi.

Vaimoineen ja lapsineen hän siinä

niukkaa leipäänsä söi hiess’ otsan,

ojat kaivoi, kynti, touon kylvi”.

 

Paavo-Noponen-1961[1]

Meidän Paavo – urheilutoimittaja ja selostaja Noponen – tunnettu radioääni, jonka selostuksia muistellaan vieläkin lämmöllä; tunteikas ja eläytyvä radiopersoona.

Meidän Paavo on suomalainen ja virolainen miehen etunimi. Nimi on johdettu nimestä Paulus, Pavel, Pauel, Paavali > PAAVO ja nimenä esiintyy kirkonkirjoissa ensimmäistä kertaa v 1340; tunnettu suomalainen nimi (Wikipedia).

****

Meidän Turun Kaupunginteatterimme esitys Paavo ei yllä siihen kategoriaan, minun rekisterissäni, joka yltäisi yllämainittuihin saavutuksiin, paitsi nimenä.

Tarina ei nostanut. Paavomme olisi ansainnut hieman enemmän kaivautumista syvemmälle, sisulla ja sydämellä, Saarijärven, Nurmen tai Noposen jalanjälkiä seuraten. Hieman huumorin kukkasta jossakin, kohtauksittain kuvattua tarinaa, palapelin tavoin leikattuna, ei onnistunut vakuuttamaan tätä katsojaa.

Minä en esityksen jälkeen oikein ymmärtänyt, mitä minulle yritettiin kertoa. Ehkä minä en ollut tarpeeksi valmistautunut tai en vain yksinkertaisesti päässyt kiinni nopean Nurmen hengessä toteutettuun juoksuun 0>120 vuotta. Hämmennykseni kantautui lavalle asti, sillä vuoropuhelumme ei oikein toiminut. Meillä ei ollut sama kieli tai olin jäänyt teatterin lämpiöön seuraamaan teatterikansaa vaeltamassa kohti uusia elämyksiä.

Putoaako taivas niskaani, koska kyllä hiljaisessa muminassa lähdön hetkellä, kuulin kuiskaavia ääniä, jotka kertoivat, että ”oli se hyvä ja liikuttava ja merkityksellinen ja vaikuttava”!

Meidän Paavot – eläköön jokainen joka nostaa elämään jotakin joka jotakuta liikuttaa, tavalla tai toisella. Hyvällä onnella liikuttuminen on niin syvää, että siitä ei toivu edes vuosikymmenessä. Käsiohjelmalle 10 pistettä!/ ML

Kuvat/ Otto-Ville Väätäinen ja  www.wikipedia.org ja www.finnica.fi 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s