Lastenteatteri Kurnuttava Sammakko on muokannut Katri Kirkkopellon kiitetystä kuvakirjasta viehättävän pienoisnäytelmän lapsille. Ystävyyttä ja yksinäisyyttä käsittelevässä tarinassa on tuttuja tunteita ja sadun turvallista taikaa.

Kurnuttava Sammakko on kiertävä lastenteatteri, jonka produktioita on nähty niin pienillä kuin isoimmillakin lavoilla, päiväkodeista kouluihin, kulttuurikeskuksiin ja kaupunginteattereihin. Teatterin viimeisimmät ensi-illat ovat olleet klassinen joulunäytelmä Saiturin joulu sekä Turun kaupunginteatterissa lokakuun lopulla ensi-esityksen saanut Molli.

Molli on rauhallisesti etenevä kertomus hassulla tavalla synkeähköstä oliosta, joka asuu yksinään metsän keskellä ja kaipaa ystävää. Kun tämän vieraaksi yllättäen tupsahtaa pieni ja pirteä Sisu (Maria Hannonen), Molli (Thomas Dellinger) alkaa opetella ystävällisenä olemisen alkeita, hymyilyä, kohteliaisuuksien lausumista, yhdessä nauramista (ja mököttämistä) sekä halaamista.

Esityksen pohjalla olevan tarinan on laatinut kuvataiteilija, kuvittaja ja kuvataideopettaja Katri Kirkkopelto, joka on pitkään tehnyt työtä lasten sosiaalisten taitojen vahvistamisen puolesta. Viime vuonna Kirkkopellon kuvakirja Piki oli ehdokkaana lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi.

Molli edeltää Pikiä, mutta sen käsittelemät teemat ovat samoja, joiden pohjalta sittemmin kehitettiin lasten vuorovaikutus- ja itsesäätelytaitoja harjoittava toimintamalli kiusaamisen ehkäisyn tueksi. Tavoitteena on ollut tarjota lapsille taitoja tunteiden hallintaan sekä tukea vanhempia näiden kasvatustyössä.

Mollissa kuljetaan tunnerekisterin laidasta laitaan. Reiluun puoleen tuntiin mahtuu nopeita siirtymiä kiukusta epäilyyn ja pelkoon, surusta iloon ja onnentunteeseen. Sisäisiä tuntoja puretaan niin myrtynein naamanilmein, tiuskaisuin kuin hymyn ja naurun voimalla. Lopulta yhdessä oleminen voittaa yksinäisyyden.

Elena Turjan lavastus mukailee kuvakirjaan maalattua maisemaa. Pienen yleisön huomioon ottavaan näyttämökuvaan on rakennettu riemullisia yksityiskohtia pienine tarinoineen, ja esityksen rytmi on miellyttävän rauhallinen. Näytelmän painopiste on alakuloa edustavan Mollin ja duurivoittoisen Sisun keskinäisessä vuorovaikutuksessa. Kun lopulta yhteys löytyy, yleisö kutsutaan mukaan ilonpitoon.

Pekka Vartiainen

MOLLI_Banneri-700x400-1

Molli. Lastenteatteri Kurnuttava Sammakko

Vierailuesitys Turun kaupunginteatterissa 2.12. asti.

Ohjaus: Jukka Kittilä

Katri Kirkkopellon alkuperäisteoksen pohjalta käsikirjoitus Juho Golnick

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s