Alussa on vain tyhjä näyttämö.

Lavastaja Jani Uljaan ja muun työryhmän tiedossa ovat lavan mitat ja lavatekniikan mahdollisuudet, Pienellä näyttämöllä on esimerkiksi kuusi lattianostinta. Lattianostinten avulla käytössä on 12 liikkuvaa lattiatasoa, kuusi alatasoa ja kuusi ylätasoa sekä 24 pylvästä tasojen nurkissa. Lisäksi tiedetään videoprojisoinnin ja valojen tuomat mahdollisuudet.

Tästä lähdetään liikkeelle.

Olen päässyt muutamaan otteeseen seuraamaan Kybersielujen valmistumista lavastaja Jani Uljaan seurassa. Kybersielujen harjoitukset alkoivat pari kuukautta ennen ensi-iltaa, syyskuun loppupuolella. Tätä ennen on lavastuksen suhteen tapahtunut tietysti jo paljon. Luonnoskuvat on tehty ja pienoismalli toimitettu verstaalle. Palavereja on pidetty ja materiaalit lavastukseen ovat jo tilauksessa.

IMG_4727
Kybersielujen luonnoskuvia. Valmis näytelmä näyttää hyvin paljon luonnosten mukaisilta.

Pienen näyttämön esitykset ovat yleensä budjetiltaan pienempiä ja lavastuksiltaan pelkistetympiä kuin Päänäyttämön esitykset. Kybersieluissakin rakennettuja lavasteita on vähän. Esitys nojaa vahvasti Sanna Malkavaaran videoprojisointeihin ja eri tasoissa oleviin lattiaelementteihin. Suurimmat lavasterakennelmat ovat lavaa lattialla kehystävä ”penkki”, jota pitkin näyttelijät kulkevat, ja projisointikankaan kehys. Tämän lisäksi lavalla on vain muutamia irtoesineitä: kalusteryhmä, tatamit, lyhdyt, leikkausoperointilaukku.

Lokakuun alkupuolella harjoituslava oli vielä aika tyhjä, vain soittimet yhdessä nurkassa ja muutama patja lattialla. Verstaalla oli tekeillä videoprojisointikankaan kehys, jonka kohdalla mietittiin rappauksen väriä, sekä metallikalusteita, jotka olivat jo maalaamossa. Lavastaja Uljasta hieman mietitytti, tuleeko työryhmältä palautetta, koska kalusteryhmästä tuli melko raskas. Tarpeistolla oli myös omat rakentelunsa meneillään. Valo-, ääni- ja videosuunnittelu olivat käynnissä samalla, kun näyttelijät kävivät kohtauksia läpi satunnaisessa järjestyksessä.

Käytyäni puolitoista viikkoa ennen ensi-iltaa kaikki näytti jo melkein valmiilta. Kehys kankaineen oli paikallaan, kalusteet ja tatamit lavalla kohdillaan. Lattianostinten ohjelmointi oli loppusuoralla kuten myös valo-, ääni- ja videosuunnittelu. Verstaalta oli tulossa vielä pari pienempää juttua, samoin tarpeistosta. Aiemmin näkemistäni tarpeiston luomuksista osa oli jo hylätty, esimerkiksi futuristinen kahvinkeitin. Leikkausvälineistö oli vaihtunut suurempaan operointilaukkuun, jolla on nyt keskeinen rooli näytelmässä. Lavan eteen verhoksi laskeutuvan tyllikankaan magneettinen kiinnitys ja ohjauslaitteisto olivat vielä matkalla Keski-Euroopasta. Näyttelijät kävivät edelleen kohtauksia läpi, ilman että niistä olisi sen enempää juonta ymmärtänyt.

IMG_4706
Kybersielujen lava. Vain pöytäryhmä ja lyhdyt puuttuvat. Orkesteri on yhden nostimen päällä. Taustakankaaseen tulee videoprojisointeja sekä edestä että takaa. Kuvassa myös leikkausoperointilaukku.

Viikko ennen ensi-iltaa olleen läpimenon ja tämän viikon ensimmäisen pääharjoituksen välillä ei enää ollut tapahtunut suuria asioita. Lavan eteen laskeutuvan tyllikankaan ajoituksia oli muutettu ja videoprojisoinnit olivat hieman vaihtuneet.

Pääharjoituksessa lavastus toimii moitteettomasti. Rapattu harmaa pinta lattiassa ja taustakankaankehyksissä näyttävät hyvältä. Videoprojisoinnit vievät kertomuksen oikeaan paikkaan ja tunnelmaan. Erittäin hienoilta näyttävät ukonilma salamoineen sekä tyllikankaaseenkin heijastetut ihmis-/kyborgihahmot. Myös tyllikankaan ohjaus toimii moitteettomasti. Liikkuvat lavaelementit näyttävät parhaat puolensa maaseudulla tapahtuvassa taistelukohtauksessa, jossa todella tulee tunne, että ollaan puustoisessa vuoristossa, missä rotkot vaanivat varomatonta. Hauskimpia ja hienoimpia kohtauksia on makaaberi leikkauskohtaus operointilaukun kanssa. Laukku, sen sisällä olevat värikkäät koneistot sekä seinälle heijastetut ohjeet ovat näytelmän kohokohtia. Myös lyhdyt näyttävät hienoilta lavalla. Kuka uskoisi, että ne on rakennettu erään suuren ruotsalaisen huonekaluliikkeen jakkaroista ja roskiksesta.

Lisää Janista ja hänen työstään voit lukea tekstistäni Lavastaja Jani Uljas.

Jani

Kaksi alinta kuvaa: Otto-Ville Väätäinen/ Turun Kaupunginteatteri

Muut kuvat: Jani

Kyber kuva
Taistelua metsässä.
kyber 2
Leikkausoperointilaukku käytössä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s