Taannoin kotkriitikko-pestiä aloittaessamme meitä neuvottiin oikeaoppisen kritiikin kirjoittamisesta sekä siitä miten esityksiin tulisi valmistautua. Ohjenuoraksi annettiin, että kun olemme menossa katsomaan vaikkapa Seitsemän veljestä -esitystä, ei meidän tulisi lukea tätä eeppistä kirjaa päivää aikaisemmin. Jos olisimme menossa katsomaan Taru Sormusten Herrasta, ei olisi viisasta katsoa elokuva-trilogiaa edellisellä viikolla.

Tämä on järkevä neuvo, vaikka sitä joskus teatteria kuumeisesti odottaessa tuntuukin, että haluaisi marinoitua aiheeseen jo etukäteen. Mehustelu kuitenkin kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta aihe kaikkine ulottuvuuksineen ehtii upota ymmärykseen ja joiltain osin myös ehkä unohtua. Näin ollen esittävä tulkinta teoksesta pystyy esittäytymään omana kokonaisuutenaan. Kirjaa ei voi esittää kirjaimellisesti vaan näytelmä on aina tiivistetty tulkinta, joka yrittää tuottaa lavalle teoksen ytimen.

Turun Kaupunginteatteri esittää tänä vuonna kaksi kirjaan perustuvaa näytelmää: Seitsemän veljestä ja Taru Sormusten Herrasta. Muita esityksiä ovat Viimeinen laiva, Kybersielut ja Paavo – Lentävä turkulainen. Lisäksi uudistuneessa teatteritalossa esitetään useita vierailevia teatteriesityksiä.

Tässä Primadonnien viisi vinkkikokonaisuutta esityksiin valmistautumisesta.

Paavo – Lentävä turkulainen

Paavo Nurmi on turkulainen legenda ja hänen urotyönsä suomalaisen urheilun puolesta on herkkä paikka monelle. Paavon saavutukset ovat kerrassaan käsittämätöntä muisteltavaa. Ehkä suurin miehen meriiteistä onkin vuoden 1924 Pariisin olympialaisissa saavutetut kaksi kultamitalia 1500 ja 5000 metrin matkoilta – tunnin sisällä! Amerikan kiertueella vuonna 1925 Paavo osallistui 55 kisaan, joista hävisi vain kaksi. Paavo pitää hallussaan 22 virallista maailmanennätystä. Paavo – Lentävä turkulainen onkin osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa ja sopii erinomaisesti Turun Kaupunginteatterin ohjelmistoon uudistuneessa teatteritalossa.

Kun haluat virittäytyä Paavo – lentävä turkulainen -esitykseen, suosittelemme seuraavaa:

Viimeinen laiva

Viimeinen laiva on musikaali, jonka on säveltänyt ja sanoittanut Sting. Tarinassa ovat keskiössä olemassaolostaan sinnittelevä telakka sekä rakkaustarina kolmiodraaman merkeissä. Tämä upea musikaali sai ensi-iltansa syyskuussa, jolloin itse Sting pääsi paikalle. Tunnelmia tästä kyseisestä esityksestä voit käydä lukemassa kokriitikkokollegoidemme Janin blogista Tunnelmia Viimeisestä laivasta sekä Päivin Päiväkirjamerkintöjä Viimeiseltä laivalta.

Lisää virittäytymistä voit hakea ennen esitystä seuraavasti:

 • Kuuntele Stingin musiikkia, erityisesti The Last Ship (2013) – takaamme innostuskertoimen kasvun ekspotentiaalisesti!
 • Vieraile Merenkulun valtakunnallisessa erikoismuseo Forum Marinumissa
 • Kerää porukka ja lähde Meyer Turun telakkakierrokselle! Tiedustelut Visit Turku
 • Lue opukset Laivanrakentajana vuosina 1945-1988 (Lundelin) ja Hernerokkaa ja puukuunareita – otoksia läntisen Turun historiasta (Varnila)

Kybersielut

Mielenkiintoinen erikoisuus Turun Kaupunginteatterin syksyyn on Pienellä näyttämöllä 17.11. ensi-iltansa saava Kybersielut. Aihe käsittelee elokuvallisin keinoin futurista (vai ajankohtaista?) aihetta, jossa pohditaan miten paljon ihmiseen voi lisätä teknologiaa ennen kuin hän muuttuu kyborgiksi.

Teos tutkii ihmisyyttä tulevaisuuden kautta. Aihe on tuttu populäärikulttuurista ja dystopia-elokuvista. Teknologia kehittyy tällä hetkellä huimaa vauhtia ja erilaisten tulevaisuudenkuvien maalaminen on tämän hetken trendi. Onkin mielenkiintoista, että scifi tuodaan nyt teatterin lavalle. Intiimi Pieni näyttämö puolestaan takaa, että aihe tulee todella lähelle.

On vaikeaa ja vähän pelottavaakin ajatella miltä tuntuisi elää maailmassa, jossa ihmisen ja robotin liitto on niin läheinen, että ei enää tiedä mikä on totta. Ihmisellä on tunteet, mutta voiko hyvin koodatulla robotillakin olla? Mistä tietää onko tunne aito tai tarvitseeko sen tuossa maailmassa ollakaan sitä? Jos ihminen menettää empatiakykynsä ja tunneälynsä, tuleeko hänestä kuin robotin lailla toimiva kone?

Kybersielujen aihe on siis jollain tavalla iätön futurisisuudessaankin. Tässä vinkit aiheeseen tutustumiseen ennen esitystä:

Seitsemän veljestä

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä sai ensi-iltansa Turun Kaupunginteatterissa joulukuussa 1972. Tällöin alkoi ilmiö, jonka veroista ei ole Turussa nähty. Kolmen vuoden ajan näytelmää esitettiin 240 kertaa täysille katsomoille. Lippukassalle kuulemma jonotettiin jopa tunteja ennen sen avautumista. Ihan kuin nykyään jonotetaan maailmanluokan artistien stadion-keikoille. Itse emme tuota legendaarista esitystä silloin nähneet ja nyt meidän ja  monien innokkaiden teatterissa kävijöiden onneksi Jukolan veljessarja tekee comebackin Turkuun. Seitsemän veljestä saa ensi-iltansa Päänäyttämöllä 3.11. Ja liput syksyn näytöksiin on lähes loppuunmyyty.

Seitsemän veljeksen tarina kuuluu jokaisen suomalaisen yleissivistykseen. Tässä vinkit veljessarjan kohtaamista varten:

 • Lue Seitsemän veljestä
 • Perehdy teokseen Metsän poika – Aleksis Kiven elämä (Rahikainen)
 • Katso ”Minä elän”  – Aleksis Kiven elämäkertaelokuva (Unho) vuodelta 1946
 • Kuuntele teoksen lauluja esimerkiksi Oravan laulu ja Seitsemän miehen voima
 • Tutustu Ellinooran biisiin Minä elän ja sen taustoihin
 • Käy tutustumassa Aleksis Kiven syntymäkotiiin Palojoella ja kuolinmökkiin, Syvälahden torppaan Tuusulassa

Taru Sormusten Herrasta

J.R.R. Tolkienin eeppinen Taru Sormusten Herrasta saa ensi-iltansa 15.2.2018 Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä. Tolkienin luoman hengästyttävän laajan Keski-Maan historiaan ja tarustoon tutustumiseen voisi upottaa vuosia. On kertakaikkisen ällistyttävää mitä yhden ihmisen mielikuvitus on voinut saada aikaiseksi. Siksi täytyykin nostaa hattua Turun Kaupunginteatterille, jolla on valtava työ puristaa monien rakastamasta tarinasta se oleellinen näyttämölle.

Jos et ole vielä tutustunut hobitteja, velhoja, haltioita, kääpiöitä, hiisiä ja örkkejä vilisevään Keski-Maahan, nyt on sen aika! Jos haluat lukea alkuperäisen kirjan ennen kevään esityskautta, kannattaa projekti aloittaa nyt. Kolmiosainen teos on vaikuttava kosketus erilaiseen maailmaan, jonka tematiikoissa käsitellään muun muasas kuolemaa ja kuolemattomuutta, korruptiota, rohkeutta, menetyksiä ja vapaata tahtoa. Isoja aiheita, joiden todella kannattaa antaa upota tajuntaan hyvissä ajoin ennen Turun Kaupunginteatterin esitykseen lähtemistä.

Eeppiset vinkit Taru Sormusten Herrasta -esityksen odottamiseen:

 • No lue se kirja, tietty! Taru Sormusten Herrasta: Sormuksen Ritarit, Kaksi Tornia ja Kuninkaan paluu
 • Lue Hobitti eli sinne ja takaisin – mistä kaikki lähti liikkeelle. Itsenäinen teos, jossa kohdataan ensimmäisen kerran se kuuluisa sormus
 • Jos et ehdi lukea kirjoja, katso elokuvat – mutta älä erehdy luulemaan, että tämä on oikotie onneen. Myös elokuvat ovat lyhennelmä alkuperäisestä teoksesta
 • Kun olet saanut luettua kirjat, uppoudu Tolkieniin. Mitä mestarin mielessä on liikkunut kirjoja kirjoittaessa? Alkuun pääset lukemalla Tolkien elämäkerta (Carpenter) ja J.R.R. Tolkien – Kirjeet (Carpenter, Tolkien)
 • Matkusta Uuteen-Seelantiin, jossa elokuvasarja on kuvattu ja uppoudu Keski-Maan maisemiin. Voit jopa vierailla Hobittilassa Pohjois-saarella!

Tässä siis nippu ideoita teatterikauden fiilistelyyn ja jotta odotus ei tuntuisi niin pitkältä!

Primadonnat pääsevät huomenna katsomaan Seitsemän veljestä -näytöstä ensimmäisten joukossa. Seuraa instassa suoria tunnelmia @primadonnatofficial. Voimalla kahden naisen!

#yleisönääni #kotikriitkot

Unna ja Pilvi – Primadonnat

Kuvat: Primadonnat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s