KATSOMOSSA: Viimeinen laiva lauantaina 30. syyskuuta klo 19.

TUNNETILA:  Edellisenä iltana olleet, aamuun asti jatkuneet kesäkauden päättäjäiset ja juuri syöty erittäin hyvä päivällinen ravintola Nooassa ovat kohottaneet mielen korkealle ja ruumiin raukeaksi. Illalla jo korviin kantautunut tieto siitä, että säveltäjä Sting tosiaankin saapuu juuri tähän näytökseen, on nostanut jännitysmomenttia ja tuntuu, että nyt ollaan ainutlaatuisen tilaisuuden äärellä.

Katsomossa ihmiset ovat selvästi normaalia jännittyneempiä ja kaikki pälyilevät sisääntuloväylille. Kolmanteen riviin saapui juuri Michael Monroe ja tuonne ylemmäs taisi tulla Aku Louhimies. Muitakin tunnettuja kasvoja on katsomossa. Tärkein kuitenkin puuttuu vielä. Viisi minuuttia ennen näytöksen alkua toteamme, että rivillä edessämme on tilaa ja rivillä takanamme on tilaa. Muuten sali on täynnä. Hyvältä näyttää. Edessämme oleva rivi täyttyy. Taakse saapuu teatterin henkilökuntaa, mutta siihen jää vielä reilusti tilaa. Ja sitten sivuovi aukeaakin ja sieltä astelee teatterin johdon saattelemana muusikko/säveltäjä Stingin seurue. Yleisö nousee seisomaan ja puhkeaa aplodeihin. Tähti tervehtii nyökkäillen yleisöä ja siirtyy paikalleen. Mieli olisi tehnyt sanoa käsipäivää, mutta ujous iski. Mitä siitä nyt tulisi, jos kaikki kuusisataa haluaisivat tehdä saman. Valot himmenevät ja näytös alkaa.

Väliaika. Silminnähden liikuttunut Sting astelee ohitsemme taukotiloihin. Syntyy tunne, että näytelmän poika saattaa perustua hyvinkin tarkkaan säveltäjän omaan elämään. Nyt olisi tehnyt mieli taputtaa olalle ja sanoa lohdutuksen sanoja. Sekin jää tekemättä. Viimeinen laiva -leivos ja kahvi maistuvat erityisen hyville tauolla.

Ennen toista puoliaikaa sama kaava toistuu. Ensin yleisö siirtyy paikoilleen ja pari minuuttia ennen alkua sivuovesta tulee teatterin johdon saattelemana Stingin seurue. Nyt yleisö on jo rohkeampaa, monet ottavat kuvia ja jopa tungeksivat alemmilla riveillä lähemmäs tähteä kuvanottoetäisyydelle. Salamavalot välkkyvät.

Viimeinen säkeistö kajahtaa ja näytös päättyy. Yleisö puhkeaa raikuviin taputuksiin. Näyttelijät kumartelevat, taustajoukot, ääni ja valot saavat oman kiitoksensa. Sitten orkesteri tulee kiitettäväksi. Kapellimestari hiljentää yleisön ja kertoo, että kaikki ovat ehkä huomanneetkin illan erikoisvieraan. Nyt vieras haluaisi tulla sanomaan muutaman sanan lavalle. Yleisö nousee seisomaan ja taputus jatkuu. Sting astelee lavalle ja lausuu muutamia sanoja teoksestaan. Lopuksi hän yllättää niin näyttelijät kuin yleisönkin sanomalla, että ei puhujana ole kovin hyvä, vaan laulaa mieluummin ja siksi esittääkin musikaalin nimikkolaulun vielä. Stingille tuodaan kitara ja The Last Ship alkaa. Näyttelijät yhtyvät kuorona lauluun ja yleisö seisoo huojuen sävelen mukana. Maaginen hetki. Toivon, että sitä jatkuisi hieman pidempään. Kun laulu loppuu, yleisö aloittaa taputuksen ja suosionosoitukset, jollaisia en muista vähään aikaan kuulleeni. Sting, näyttelijät ja muu työryhmä käyvät kumartelemassa monta kertaa ja lopulta esirippu sulkeutuu.

Tämä maaginen hetki selvästi seuraa yleisöä vielä narikkaankin ja kaikilla ulosmenevillä ihmisillä on kasvoillaan aavistuksen hölmistynyt, onnellinen hymy. Kaikki tietävät todistaneensa jotain ainutlaatuista ja ainutkertaista.

Jani

Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri, alempi kuva Jani

Sting kuva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s