Tervetuloa kotikriitikkojen blogin pariin minunkin puolestani!

Kun puhutaan teatterista, pääpaino on tietenkin lavan tapahtumissa sekä monien ammattilaisten työtunneissa ennen ja jälkeen näytösten. Näytökset kuitenkin kertovat jokaiselle omaa tarinaa. Tarkastelemme niitä omista lähtökohdista ja ajatusmaailmoista käsin. Saman tarinan voi tuntea sisimmissään niin monella tavalla. Siinä missä toinen näkee vuosisadan rakkaustarinan, toinen huomaa yhteiskunnan heikompiosaisia sortavia valtarakenteita. Yksi herkistyy elämän mutkikkaissa käänteissä, joku muu iloitsee onnellisesta lopusta. Tässä syitä, miksi haluan aloittaa kertomalla hieman itsestäni ja suhteestani teatteriin.

keinu kuva

Olen siis täällä hetkellä viimeistä vuotta lukiossa käyvä, 18-vuotias tyttö Pöytyältä. Teatterin lisäksi vapaa-aikani kuluu museoissa, kirjoja lukien, isostoiminnassa, valokuvaten, politiikan maailmassa sekä kouluprojekteja tehdessä. Kirjoittamistaitojani pääsen harjoittamaan Suomen Lukiolaisten liiton lehden Improbaturin lukijaraadissa ja vaikuttamisesta opin lisää Varsinais-Suomen liiton juuri alkaneessa vaikuttajakoulussa. Ensi vuonna toivon opiskelujen jatkuvan oikeustieteellisessä.

Kirjoittaminen ja valokuvaus ovat olleet minulle aina tärkeitä harrastuksia. Kolmannella luokalla ollessani näki päivänvalon ensimmäinen numero toimittamastani lehdestä ja äidinkieli on ollut suosikkikouluaineeni jo pidempään. Kirjoittaminen on tapa jäsennellä omia tunteitaan, muuttaa maailmaa ja ottaa kantaa. Valokuviin tykkään tallentaa niin arkisia hetkiä kuin kauniita paikkoja Suomesta ja maailmalta.

Näytteleminen oli myös minun harrastukseni useiden vuosien ajan. Vastoin kaikkien odotuksia, minä, ujo ja hiljainen tyttö, löysin näyttelemisestä harrastuksen itselleni. Sain innostettua muutamat kaverinikin mukaan. Näistä vuosista teatterissa minulla on paljon lämpiä muistoja. Vaikka harjoitusillat olivat välillä pitkiä ja syysillat koleita. Vaikka vuorosanojen opettelu vaati välillä muutaman ylimääräisen tunnin. Silti tässä harrastuksessa oli jotakin sellaista, mikä sai palaamaan sen ääreen vuodesta toiseen. Jännitys lavan takan, ennen esitystä, on yhä yksi parhaimmista tietämistäni tunteista.

Vaikka teatteriharrastus sai jäädä, into ja rakkaus teatteriin jäivät. Olen viettänyt teatterin katsomossa monia ikimuistoisia hetkiä, lähtien lapsuuden Viirusta ja Pesosesta sekä Kolmesta muskettisoturista tämän vuoden Tuntemattomaan sotilaaseen ja Tom of Finlandiin. Katsomon penkeillä koettu ilo, suru, ahdistus ja voitonriemu tuntuvat joka kerta yhtä hyviltä.

Olen jo jonkin aikaa miettinyt, miten erityisesti nuoret saataisiin innostumaan teatterista enemmän. Monet ikäiseni tuntuvat valitsevan useimmiten leffan, vaikka läheiset teatterit olisivat täynnä mitä parhaimpia esityksiä. Tämä onkin yksi minua tällä hetkellä eniten kiinnostavista, teatteriin liittyvistä aiheista. Tulevaisuuden teatterinkatsojat luodaan nyt. Jos näytelmät eivät houkuttele nyt, on aina entistä suurempi todennäköisyys, etteivät ne vedä puoleensa myöhemminkään. Teatterista ei saa tulla vain vanhemman eliitin viihde, vaan paikka, jossa ihan kaikki tuntevat olonsa kotoisaksi. Kulttuurin parissa nuorena vietetty aika ei varmasti ole haitaksi vanhempanakaan. Toivon, että kotikriitikkona voisin samalla myös levittää teatterin ilosanomaa nuorten keskuuteen ja kouluihin.

Palan halusta päästä näkemään teatterin kulisseihin ja tutustumaan näytelmien tekoon vielä tarkemmin. Haluan kirjoittaa teatterista, koska sain itse siltä niin paljon nuorempana, että sitä iloa haluan välittää muillekin ja uppoutua tähän maailmaan vielä syvemmälle.

Toivottavasti viihdytte blogimme parissa!

Sara Nyman

Kuvat: Sara Nyman

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s