Satu Rasila, Turun Kaupunginteatterin dramaturgi
09.10.2017 juttutuokio teatterilla

Ajatelmien ja ajatusten hapuilua niiden sanojen viidakossa, jotka eivät olleet ihan tavallisen kuuloista puheenpartta. Sanat putoilivat pehmeästi, mutta tarkasti ja herkistyin kuuntelemaan niiden ääntä, en niinkään merkityksiä.

Tapaaminen oli minulle yhtä lailla upea ja kummallinen. Kummallinen siksi, että kuullessani sanoja, en ikään kuin ymmärtänyt sanojen muodostamaa kokonaisuutta ja se kolahti. Upea siksi, että jokaisella sanalla oli sisältö, joka rakensi dramaturgian merkitystä työnä ja filosofiana; Satu Rasilan filosofiana.

Dramaturgia on muotoilua; dramaturgi muotoilee sisältöjä, muotoilu mahdollistaa sisällön. Tärkeätä on löytää keskeisyys sille miten muoto palvelee käsiteltävää aihetta ja auttaa näin jäsentämään kokonaisuutta.

Dramaturgeja ei ole tässä maassa kovin monta – 13 ja niistä useimmat Helsingin seudulla. 1970 luvulla Turussa teatterin johtaja oli myös johtava ohjaaja ja hänellä piti olla tukena ns. lukeva dramaturgi. Nykyisin Satu jakaa työnsä kolmeen osaan/vaiheeseen.

  1. lukeminen
  2. prosessi – olla mukana kommentoimassa näytelmän rakentamisessa eri vaiheissa – stepeissä
  3. talon sisäinen näytelmäkirjailija

Työnsä puolesta Satu myös matkustelee, käy katsomassa erilaisia produktioita ja imee vaikutteita, elämyksiä ja kokemuksia sitä kautta omaan työhönsä ja teatterille.

TAVOITE = Haetaan toimintaa, jolla on tarkoitus ja merkitys = tarinan kertomisen taito. Draama = muutoksen kuva /itse muutos ja roolityö jonkin matkan näkyväksi tekemistä. Jokaisessa kohtauksessa on oltava muutos, koska jokaisella teolla on aina taustalla motiivi. Samalla tavoin kuin jokaisella ihmisellä on taustansa, menneisyytensä, jota kautta todentuu nykyhetki, jokaisella tilanteella on syynsä, miksi juuri nyt on niin kuin on ja henkilö toimii niin kuin toimii.

Hinkaloni täyttyi ääriään myöden ja ikuisen tulen merkitys sai taas uuden näkökulman

/ML

One thought

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s