Pilvi oli työmatkalla Kööpenhaminassa ja takana oli pitkä päivä messuilla seisomista. Työpäivä oli ollut kertakaikkisen kiireinen eikä hetkeksikään ollut ehtinyt hengähtää tai edes tarkistaa viestejä. Mielessä oli viime aikoina pyörinyt erityisesti Turun Kaupunginteatterin kotikriitikkohaku ja odotus valintojen julkistamisesta oli tuntunut jo aivan ikuisuudelta. Kun asiakasvirta viimeinkin taukosi messuosastolle, Pilvi aukaisi nopeasti kännykästään sähköpostin…

Unna istui Itämeren toisella puolella, työpöytänsä ääressä, Naantalin vanhan kaupungin rannassa ja katseli ulos ikkunasta. Päivä oli aurinkoinen ja siihen oli mahtunut useampikin kinkkinen keissi. Unna mietti mitenköhän Pilvin työmatka oli sujunut Tanskassa ja kuin taikaiskusta hänen puhelimensa kilahti viestiäänen merkiksi. Pilviltä oli tullut välitetty viesti sähköpostiin. Unna klikkasi postin auki ja tunsi pienen höpöpörinän päässään kun luki viestin ensimmäisen lauseen.

”Siis OMG, Unna! En kestä! Meidät valittiin Turun Kaupunginteatterin kotikriitikoiksi!!!”

***

Riemu. Uuden oppimisen into. Kunniatehtävä. Ryöpsähtelevä energia. Ideoiden sinkoilu.

Nämä tuntemukset olivat värittäneet meidän eli Primadonnien koko kotikriitikkohakuprosessia. Idea hakea kotikriitikoiksi oli pompsahtanut Unnan sähköpostiin eräs päivä uutiskirjeen myötä. Pienen empimisen jälkeen, tottahan kotikriitikoiksi haettiin vain yksittäisiä henkilöitä, Unna kuitenkin lähetti Pilville viestin “Haetaanko yhdessä Turun Kaupunginteatterille kotikriitikoiksi?”. Puoli minuuttia myöhemmin Pilvi oli jo vastannut “Totta kai haetaan!”.

Kuva: Emmi Kantonen

Hyvätär ja pahatar, juonittelijat, partaan varjossa… Eikun mehän ollaan Primadonnat!

Istuimme alas ideoimaan meidän kotikriitikko-konseptiamme ja päätimme keksiä itsellemme nimen, joka kuvastaisi meidän intoamme teatteria ja uudenlaista tekemistä kohtaan. Nimiehdotuksia ideoitiin sushin äärellä ja innoitusta haettiin teatterimaailman sanastosta aina nykymusiikin sanoituksiin.

Niin syntyi ajatus Primadonnista – kahdesta teatteria palavasti rakastavasta naisesta, jotka yhdessä voisivat tehdä jotain teatterin hyväksi ja tuoda sitä lähemmäksi myös muita katsojia. Oman itsensä kehittäminen ja uuden oppiminen ovat myös tavoitteitamme tälle jännälle matkalle.

Villistä ideointi-illasta alkaen hakuprosessi eskaloitui uskomattoman intensiiviseksi yhdessä tekemisen flow-tilaksi. Hakemusvideon kuvaaminen ja sen editoiminen Fiat Panda -studiossa oli saanut luovuuden puhkeamaan todelliseen kukkaan ja tuntui, että juuri tätä meidän kuuluukin tehdä. Inspiraatio on addiktoiva olotila!

Kuva: Primadonnat

Valinta ja vastuu

Tieto valinnasta saapui Pilvin sähköpostiin, minkä jälkeen tunnelmat olivat suorastaan hysteerisen korkealla. Tästä se nyt alkaisi – Primadonnien matka Turun teatterimaailman syövereihin.

Mitä se kotikriitikkona oleminen sitten oikeasti tarkoittaa? Aihetta valotti kotikriitikkojen ensitapaaminen syyskuussa, jolloin Turun Kaupunginteatterin yleisötyön koordinaattori Iida ja viestintäguru Emmi kertoivat kotikriitikkoprojektin taustoja. Saimme myös Iidalta intensiivisen tietopläjäyksen kritiikin kirjoittamisesta.

Kotikriitikko-tehtävä on paljon muutakin kuin random-mielipiteiden laukomista. Kritiikin kirjoittaminen on taitolaji ja innostavaa tässä meille kotikriitikoille onkin uuden lähestymistavan oppiminen teatteriin. Ultimaattinen tavoitteemme kotikriitikkoina on myös se, että haluamme jakaa teatterin katsomisesta syntyviä tunteita ja ajatuksia muun maailman kanssa sekä aikaansaada vuorovaikuttavaa keskustelua teatterista.

Alkajaisiksi ja myös ehkä loppujen lopuksi – me olemme ihan tavallisia ihmisiä, jotka puhuvat teille kotikriitikkokanavan kautta. Donnille kritiikin kirjoittaminen on aivan uusi kokemus ja innostavinta tässä onkin, että lähdemme hienolle matkalle yhdessä teidän lukijoiden, teatterin katsojien ja kenties myös epäilijöiden kanssa. Pyrimme epäammattimaisuudessammekin aitouteen ja siihen voitte siis aina luottaa – tämä on meille kunniatehtävä ja myös me osaamme ottaa vastaan rakentavaa kritiikkiä.

Tavoitteenamme on innostaa sekä jo teatterikärpäsen puremia että mahdollisimman monia uusia katsojia astumaan teatterin ovista sisään. Teatterin voimaannuttava taika syntyy osaksi myös siitä, että katsoja voi peilata siellä koettuja tunteita itseensä, mikä auttaa käsittelemään sekä ymmärtämään myös omaa elämää.

Luodaan siis yhdessä teatterista keskustelun taito näitä uusia kotikriitikkokanavia käyttäen. Ethän epäröi ottaa meihin yhteyttä kommenteissa, somessa tai vaikka ihan kadulla (tai teatterin väliajalla) hihasta nykäisemällä.

Me olemme iloisia ja ylpeitä saamastamme arvokkaasta pestistä Turun Kaupunginteatterin kotikriitikkoina. Edessä on upea esityskausi ja luvassa kerrassaan eeppisiä hetkiä!

“I do believe that I’m quite ready for another adventure” – Bilbo Baggins

Unna ja Pilvi – Primadonnat

P.S. Muista seurata meitä myös Facebookissa @primadonnat ja Instagramissa @primadonnatofficial

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s